Целта е да се ограничи замърсяването на водните басейни с

...
Целта е да се ограничи замърсяването на водните басейни с
Коментари Харесай

ЕС забрани пластмасовите прибори

Целта е да се ограничи замърсяването на водните басейни с пластмасови боклуци
С ъветът на Европейски Съюз одобри във вторник амбициозни ограничения, препоръчани от Европейската комисия във връзка с пластмасовите артикули за еднократна приложимост. Целта е да се ограничи замърсяването на водните басейни с пластмасови боклуци.

Когато другите възможности са налични, пластмасовите артикули за еднократна приложимост ще бъдат неразрешени на пазара. Това се отнася за приборите за хранене, чиниите и сламките.

За други артикули акцентът е върху ограничението на тяхното потребление посредством национално понижаване на потреблението.

Първият вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс, виновен за устойчивото развиване, разяснява, че възбраната е резултат от незабавна потребност за дейности против замърсяването с пластмасови боклуци.

„ Съществува възходящо възприятие за необходимост в европейското общество да направи каквото е належащо, с цел да спре замърсяването с пластмаси в нашите океани. Европейският съюз дава отговор на този явен апел на нашите жители. Ние предприехме амбициозни стъпки, като ще въведем съответни ограничения за понижаване на потреблението на пластмаси за еднократна приложимост. Новите правила, признати през днешния ден, ще ни оказват помощ да защитим здравето на европейците и природата ни, като в същото време насърчаваме по-устойчиво произвеждане и ползване. Всички се гордеем, че Европа слага нови и амбициозни стандарти, проправяйки пътя за останалия свят ”.

Новите правила са пропорционални и пригодени за реализиране на най-хубави резултати. Това значи, че за другите артикули ще се ползват разнообразни ограничения.

Забранява се напълно използването на редица артикули за еднократна приложимост, направени от пластмаса, за които съществуват други възможности на пазара: клечки за уши, принадлежности за хранене, чинии, сламки, бъркалки, пръчки за балони, както и чаши, контейнери за храна и питиета, направени от експандиран полистирен и всички артикули, направени от окси-разградима пластмаса.

Въвеждат се ограничения за понижаване на потреблението на хранителни контейнери и чаши за питиета, направени от пластмаса, както и характерно маркиране и етикетиране на избрани артикули.

Приемат се разширени схеми за отговорност на производителите, покриващи разноските за разчистване на боклуци, прилагани към артикули като филтри за тютюн и риболовни такъми.

Освен това се приема цел за разделно събиране на 90% за пластмасовите бутилки до 2029 година (77% до 2025 г.) и се вкарват планови условия капачките да са свързани с бутилките. Също по този начин до 2025 година 25% от пластмасата в бутилките би трябвало да е рециклирана.

Днешното решение на Съвета на Европейски Съюз ще бъде последвано от публикуването на текстовете в Официалния вестник на Европейския съюз. Директивата ще влезе в действие 20 дни след публикуването. След това държавите-членки ще разполагат с две години, с цел да транспонират новите правила в националното си законодателство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР