Целта е активизиране на акционерите в рамките на предварително определен

...
Целта е активизиране на акционерите в рамките на предварително определен
Коментари Харесай

Питат за личните сметки на физически лица водени от Централния депозитар

Целта е активизиране на акционерите в границите на авансово избран период от 1 година да подхващат дейности

Министерството на финансите разгласява за публично разискване Концепция за персоналните сметки на физически лица, водени от " Централен депозитар " АД (ЦДАД) в тъй наречените Регистър А. Срокът за изложение на отзиви, оферти и мнения по нея е 30-дневен и завършва на 15.02.2019 година и може да бъдат изпращани на e-mail: [email protected]

В Концепцията са написани съответни дейности за решение на проблеми, насъбрани и обсъждани неведнъж от капиталовата общественост по повод раздвижването на " спящите " акции от всеобщата приватизация. В нея е планувано провеждането на широкомащабна осведомителна акция, ориентирана към притежателите на публичнотъргувани скъпи бумаги. Целта е активизиране на акционерите в границите на авансово избран период от 1 година да подхващат дейности по прехвърлянето им от персонални сметки към подсметки при капиталов медиатор. След приключване на този период акциите, дефинирани като " спящи ", ще се трансферират в особено основан за задачата капиталов фонд. Срещу книжата си лицата ще получат дялове от фонда, равностойни на притежаваните от тях акции. Предвижда се след приключване на 5 годишен нормативно открит период, ако лицата продължат да демонстрират индиферентност, паричните средства, съответстващи на непотърсените дялове, ще бъдат импортирани в интерес на публичния интерес.

В рамките на плануванаъа осведомителна акция и неактивните притежатели на акции в непублични сдружения от всеобщата приватизация ще бъдат насърчени да засилват своето присъединяване в тях.

Концепцията е създадена въз основа на извършените досега начинания - семинари, полемики и неофициални диспути - с капиталовата общественост. Въпросите, наранени в Концепцията са били обект и на разглеждане от специалисти на Европейската банка за възобновяване и развиване в преднамерено проучване на сходни проблеми в няколко балкански страни.

На база на Концепцията ще бъдат създадени оферти за законодателни промени, с които да бъдат решени въпросите по отношение на персоналните сметки на физически лица, водени от " Централен депозитар " АД (ЦДАД) в тъй наречените Регистър А.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР