Целта да сепредпазимот гpип в сезона на вирусните инфекции оправдава

...
Целта да сепредпазимот гpип в сезона на вирусните инфекции оправдава
Коментари Харесай

С маска срещу грипа – осигурява ли защита?


Целта да се

предпазим

от гpип в сезона на вирусните инфекции оправдава всички средства, с които ще я реализираме. Хирургичната маска против грип не може да ни навреди, а може да ни защищити от заразяване. Малко естетически дискомфорт в този случай е изцяло допустима цeна, която би трябвало да заплатим за отбрана от грипа . Единственото условие е да не се предоверяваме на този способ за отбрана от грипа и да употребяваме вярно защитната маска.

Доказано е, че заразяване с грип може да стане даже при контакт с болен, далечен на няколко метра от нас. Грипните вирусни частици се популяризират на огромно разстояние при киха и кашляне, а също така може да престоят повече от денонощие върху разнообразни повърхности, с които е бил в контакт грипно болен. Доказано е също по този начин, че носенето на защитна маска може да защищити от заразяване с грип, даже при чест контакт с заболели , тъй като дейно стопира грипните вируси от нахлуване в дихателната ни система. Важно е обаче като превантивна мярка маската да бъде допълнена от още няколко стъпки.

Вирусът на грипа нападна всяка открита част на тялото ни и може да проникне освен през устата в дихателната система. Входни зони за него са всички лигавици , в това число тези на носа и очите, които маската на устата не може да отбрани. Затова водещ прийом за отбрана от грип остава положителната персонална хигиена и постоянното миене на ръцете.

Защитната маска обезпечава ефикасна предварителна защита на директното заразяване по въздушно-капков nът, само че оптимална отбрана от грип може да обезпечи само комбинирането й с хигиеничните ограничения и тези за укрепване на имунитета през зимата.

В изгода на тази рекомендация свидетелстват редица изследвания. Статистиката сочи, че носенето на хирургична маска понижава риска от заразяване с грип със 70% . Комбинирайки я с постоянно миене на ръцете обаче, си подсигуряваме още по-голяма отбрана – над 80%.

Свързани публикации.. 5 продукта от първа нужда в сезона на грипа 0 В неравностойна борба с грипа 0 Грипът е тук - по какъв начин да разпознаем затрудненията при детето? 0

Комбинирането на всички поревантивни ограничения против грип е основен фактор през тази година, когато се чака грипният сезон да е по-тежък от нормално. Редица здравни служби оповестяват, че прилаганата до момента през сезона противогрипна ваксина не подсигурява задоволителна отбрана от всички циркулиращи грипни варианти. В такива условия носенето на защитна маска против грип е първостепенна задача.

А най-важно е да се знае, че тя пази както от заразяване, по този начин и от предаване на грипа . Затова от нея би трябвало да се възползват и пазещите се, и болните. Тогава заплахата от разпространяване на грипа става на практика нулева.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР