Целият зимен сезон е осигурен с газ. В това увери

...
Целият зимен сезон е осигурен с газ. В това увери
Коментари Харесай

Енергийният министър: Зимният сезон е осигурен с газ

Целият зимен сезон е обезпечен с газ. В това увери служебният енергиен министър Росен Христов пред bTV.

Христов изясни, че след извършените срещи в Турция ще има сигурност на доставките на газ, диверсификация и това ще окаже позитивно въздействие на цените на синьото гориво.

Ако успеем да завършваме диалозите с Гърция за новостроящия техен терминал, ще можем да доставяме танкери с полутечен газ. Алтернативата на тръбния газ е единствено втечнения газ и терминалите, които можем да използваме са на Гърция и Турция. Водят се диалози и с Италия, само че там по-скоро ще е случайно и краен вид, акцентира енергийният министър.

Газохранилището в Чирен е цялостно със безценен газ, само че няма дефицит на газ и цените няма да останат на това състояние. Единственото, което сега пречи, е политиката на Нидерландия за тавана на цените на газа, а тяхното предложение, което прокарват през Европейска комисия, е таван от 275 евро, уточни Росен Христов.

Таванът на газа не би трябвало да бъде по-висок от 150 евро, настоя енергийният министър и добави, че още 15 страни се обединили към българската позиция с завършено болшинство за цената на тавана на газа.

В момента текат офертите за средносрочните доставки на газ и пролетта според изискванията на търга, ще се отворят офертите за 10-годишния интервал от 2024 до 2034 година, с цел да може постоянно държавно управление да подписа договорите.

По отношение на контракта на България с " Газпром ", Христов уточни, че адвокати работят по всички проблеми, свързани с контракта с " Газпром " и колкото повече се политизира и разяснява от ден на ден отслабва българската позиция по тематиката. Потенциалът на Русия да ни съди е забележителен. Казусът е комплициран юридически и наскоро изтекла в медиите информация по какъв начин " Газпром " съди за сходен случай в друга страна. Не е еднопосочно кой е прекратил контракта, само че други страни траяли контракта с съветската компания и нямало проблем.

" Стигне ли се до съд и арбитраж, в случай че доказателствата са на твоя страна, имаш късмет на 90% да спечелиш. Стигне ли се до такава степен, обстановката ще е тежка ", предизвести Росен Христов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР