Целият възможен външен натиск за приемане на България в Шенген

...
Целият възможен външен натиск за приемане на България в Шенген
Коментари Харесай

Огнян Златев: Целият външен натиск за приемане на България в Шенген вече е приложен



Целият вероятен външен напън за приемане на България в Шенген към този момент е прибавен. Такова мнение изрази в предаването „ Нещо повече “ ръководителят на представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев.

През седмицата Европейския парламент гласоподава резолюция, с която още веднъж предложи включването на България и Румъния в зоната за свободно прекосяване. Пречка обаче остава несъгласието на обособени страни-членки като Холандия.  

„ Още от 2011 година насам комисията постоянно е подчертавала, че България и Румъния са изпълнили техническите условия за Шенгенската зона. Тя обаче няма по какъв начин да въздейства върху избрани отзиви на обособени политици от обособени държави-членки. Задачата на българското държавно управление е да убедят своите сътрудници, че фактически България и Румъния са подготвени за участие в Шенген. Екологичен потенциал не за пръв път излиза с резолюция, призоваваща за приемането ни. Всички се надяваме избраните политици, които имат някакви запаси, да възприемат позицията, че страните са изпълнили критериите “, сподели Златев.

Той разяснява и изявлението на зам.-председателят на комисията Маруш Шефчович, че Европейски Съюз не може да допусне преминаващо през България отклоняване на „ Турски поток “, което не дава отговор на регулациите в Третия енергиен пакет на съюза. По същата причина беше спрян и планът „ Южен поток “.

„ Ние към момента не сме чули и формалната позиция на съветската страна накъде ще завие втората тръба на Турски поток. Имаше изявления в пресата, след това министър-председателят на Гърция беше в Москва “, сподели Златев. Според изявленията в съветски издания отклонение през България, Сърбия и Унгария е по-вероятен сюжет. При срещата си с Алексис Ципрас, президентът Владимир Путин съобщи, че също е допустимо тръбата да мине през Гърция и Италия.

Златев посочи непрекъснатата позиция на Европейска комисия, че газовият разпределителен хъб „ Балкан “, през който разклонението би влезнало у нас, би трябвало да дава отговор на условията на Третия енергиен пакет.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР