Целият трафик от бъдещата магистрала Русе-Велико Търново ще трябва да

...
Целият трафик от бъдещата магистрала Русе-Велико Търново ще трябва да
Коментари Харесай

Вицепремиерът: Тепърва ще правим технически проект за тунел под Шипка

Целият трафик от бъдещата автомагистрала Русе-Велико Търново ще би трябвало да бъде вкаран в един двулентов път, след това до Габрово и оттова да влезе в тунел с широчина 7 метра. Това заварих в районното министерство и стремежът ми е, в случай че не построим за целия мандат тунела, най-малко да оставя подготвен механически план за път и оборудване с естествени размери, способни да поемат трафика. Това съобщи в утринния блок на БТВ вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов.

Той изясни, че от 2013 година се построява обход на Габрово с желание трафикът да се вкара в бъдещия тунел, само че от този момент никой не си е направил труда да сътвори подготвен механически план. Проведена е процедура за инженеринг, определена е компания, само че нито има обезпечено финансиране, нито планът за тунела става за работа. Това е тъй като целият трафик ще бъде вкаран в тунел, който ще е с по една лента за придвижване в посока.

" Това, че занапред ще вършим механически план, няма да забави кой знае какъв брой процедурата, в случай, че няма обезпечено финансиране ", сподели Караджов. Не може да има заричане с прецизен период за “Хемус”, сподели още министър Караджов.

Той напомни, че компаниите реализатори имат контракти за доставка на материали, на техника и озеленяване. Те са поръчани, само че автомагистрала на е поръчана, сподели вицепремиерът. Няма контракт за строително-монтажни работа, а единствено за доставка на трошляк, баластра, желязо и така нататък За 10 сектора са тези контракта, като единствено един от тях е подписан по Закона за публичните поръчки. Всички останали 9 лота са по инхаус процедури, при които дейностите се превъзлагат.

1,3 милиарда лева от общо 4 милиарда са били преведени дейно на компаниите в задатък, сподели вицепремиерът. Той изясни, че не е негова работа да проверява кои сдружения са кухи.

В момента продължава следствието на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата за изтеглени от банка 53 млн. лева, дадени за " Хемус ", точно от кухи компании.

Според Гроздан Караджов най-големият проблем при строителството на Автомагистрала " Хемус " е, че в 9 сектора стартира строителството, без да има нито един план. За да разплете този проблем, министърът на превоза предлага ексклузивен закон, по силата на който противозаконни сектори би трябвало да бъдат узаконени. В момента лотове 1,2 и 3 се строят, удостовери Караджов. Един ексклузивен закон обаче ще узакони метода, по който компаниите реализатори се регистрират пред АПИ, защото сега те нямат контракти за строително-монтажни действия, каквито на процедура правят, само че не могат да отчетат по документи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР