Целият свят се е концентрирал върху коронавируса, а автомобилната индустрия

...
Целият свят се е концентрирал върху коронавируса, а автомобилната индустрия
Коментари Харесай

Голямата битка на автомобилните компании с коронавируса

Целият свят се е концентрирал върху ковид, а автомобилната промишленост е една от тези, които изпитват на гърба си всички отрицателни въздействия от разпространяването му.

Ето какво тъкмо се случва в автомобилните редици и по какъв начин фирмите се пробват да реагират на процесите.

Основният проблем

Китай е най-големият авто пазар в света, а Ухан, градът, от който потегли болестта с вируса COVID-19, е дом на редица автомобилни фабрики.

Там се създават модели на американския тръст General Motors , както и на Honda , Nissan , Peugeot и Renault . Така да вземем за пример, фабриката на Honda в Ухан e виновна за към 50% от индустриалните мощности на марката в Китай .
 Снимка 469583

През 2019 година провинция Хъбей, чиято столица е точно Ухан, е четвърта по автомобилно произвеждане в Китай , като там са се произвели към 10% от всички коли в страната или 2.24 милиона единици.

С разпространяването на ковид обаче, доста от автомобилните компании в Китай затвориха своите фабрики, като част от националната обсада. Освен заводите в Хъбей, доста други китайски индустриални центрове също затвориха - фабриката на Tesla в Шанхай, което забави доставките на Model 3 , както и всички заводи, които Volkswagen управлява дружно с локалната компания SAIC .
 Снимка 469582

В резултат на всичко това, продажбите на коли в Китай се сринаха с 92% през първата половина на февруари , сочат данните на Китайската асоциация за пътнически коли CPCA. От локалната Асоциация на автомобилните производители пък предвиждат общо 10% стесняване на продажбите за първата половина на годината, както и 5% за цялата 2020 година

Изолацията

Ако наклонността се резервира и бъдат затворени още доста фабрики доникъде на март, производството в Китай ще намалее с 1.7 милиона автомобила, считат от анализаторската къща IHS Markit.

Голяма част от служащите в множеството фабрики са към момента под карантина. Засегнати са каналите за доставки на съставни елементи, което пък пречи на заводите, опитващи се да проработят още веднъж или да усилят пониженият си поради ковид индустриален потенциал.

Управата на Хъбей неотдавна разгласи, че ще удължи блокадата на бизнесите от несъществено значение до 11 март.
 Снимка 469585

Отменено беше годишното автомобилно ревю в Пекин, което трябваше да отвори порти на 21 април, както и доста други автомобилни събития в страната.

Домино резултатът

Той последва и по света. Преди дни стана ясно, че автомобилното ревю в Женева също се анулира. Голяма част от съставените елементи за автомобилните фабрики в разнообразни точки на света идват от Китай, което пък неизбежно забавя процесите и води до понижаване на индустриалните потенциали.

Така Hyundai и Kia неотдавна стопираха няколко от своите поточни линии в Южна Корея, а Nissan разгласи, че ще прекрати производството си в Япония.

General Motors предвижда, че дефицитът на части ще се отрази отрицателно на фабриките й в Мичиган и Тексас. Jaguar и Land Rover предизвестиха, че вирусът ще сътвори проблеми в заводите им в Англия.

Концернът Fiat Chrysler Automobiles съобщи, че един от европейските му фабрики ще би трябвало да прекрати произвеждане до края на февруари.

Борба за оцеляване

В отговор на вируса, доста автомобилни компании търсят способи по какъв начин да проработят още веднъж. Някои от тях започнаха да продават продукцията си онлайн, защото в магазините им не влиза никой. Такъв способ одобряват освен новобранци като китайските компании NIO , XPeng , само че и доста от обичайните марки, измежду които Volkswagen , Nissan , SAIC и BMW .

Конгломератът SAIC-Gеneral Motors-Wuling Automobile (SGMW) пък разгласи, че започва производството на защитни маски, които могат да оказват помощ при предпазването от разпространяване на вируса по въздушно-капков път. За задачата SGMW работи в съдействие с компанията Guangxi Defu Technology , които са известни като производител на части за автомобилни интериори. Очаква се двете компании да създават по 1.7 милиона маски на ден.

Подобен ход подхващат и други две компании - китайските BYD и GAC , които оповестиха, че ще създават маски и дезинфектанти в своите заводи. Планираният потенциал на BYD е 5 милиона маски и 50 000 бутилки дезинфектант на ден, като първата партида ще бъде дарена на водачи на градския превоз, таксита, други професионални водачи и доброволци, борещи се с разпространяването на вируса.

Анализатори считат, че краткотрайните усложнения може да доведат до скок в производството в автомобилния бранш в дълготраен проект, с цел да се наваксат загубите. Разбира се, достигането до естествените индустриални равнища ще отнеме много време. Въпреки това, коронавирусът може да е не чак толкоз неприятно събитие за автомобилния отрасъл, защото ще предизвика фирмите да усъвършенстват процесите и да измислят нови бизнес проекти, считат още специалисти.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР