Целият свят приветства единодушно договора за новото име на югозападната

...
Целият свят приветства единодушно договора за новото име на югозападната
Коментари Харесай

Под звуците на протестни викове, светът приветства новото име на Македония

Целият свят приветства единомислещо контракта за новото име на югозападната ни съседка. Въпреки митингите на националисти в Атина поради близостта на новото име с наименованието на три гръцки провинции, някогашната югославска република към този момент ще се споделя Република Северна Македония или в резюме Северна Македония.

Постигнатият компромис отваря пътя на страната към евроатлантическата интеграция, само че до момента в който договорът не бъде утвърден, формалното име ще е с абревиатурата БЮРМ (Бивша Югославска Република Македония).

Какви са реакциите?

Част от жителите на Солун одобряват развръзката на дългогодишния спор, а други я дефинират като национално изменничество.

Според журналиста Филиос Стангос има един значим подробност, който нервира сънародниците му.

„ В съглашението е записано, че ние би трябвало да почитаме идентичността на нашите съседи, жителите на Северна Македония. Те могат да се назовават македонци и да употребяват македонския език”, показва Стангос.

Финалната дума ще е на гръцкия парламент – в случай че там съдружният сътрудник „ Независими гърци” откаже поддръжка за Алексис Ципрас, проектите му ще претърпят провал, настояват политолози.

Снимка: Reuters

„ Споразумението може да бъде утвърдено от гръцкия парламент чак когато нашите съседи създадат нужния референдум за името и по-късно конституционни промени”, счита проф. „ Сотирис Сърбос, политолог и учител.

Бурните пристрастености от неделя демонстрират, че не е изключено и да се стигне до предварителни избори, а митинги против името се чакат и в идващите месеци в Гърция.

Какво е записано в контракта?

Текстовете в контракта, подписан в неделя край Преспанското езеро, задължават македонците да се откажат от тезата, че произтичат от античното македонско царство, ръководено от Александър Македонски.

В документа има условие Скопие да не употребява повече звездата от Вергина – артефакт, обвързван с бащата на Александър Велики, Филип II Македонски. В продължение на три години звездата с шестнайсет лъча беше част от националния байрак на Македония.

В момента македонското знаме съставлява стилизирано слънце с осем лъча, само че туристическата промишленост към момента употребява звездата на Вергина под разнообразни форми.

Снимка: Reuters

За да се официализира новото име на Република Северна Македония, би трябвало да се добави британската писмен знак N в регистрационните номера на колите и кодът да бъде NMK.

Също по този начин Атина и Скопие са се споразумели, че поясняват думите „ Македония” и „ македонски” друго.

В изискванията на улични митинги следва договорът да бъде утвърден от македонския парламент и подписан от президента.

Гърция за първи път от 27 години публично се ангажира да не блокира Македония за участие в Европейския съюз и НАТО.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР