Целият свят казва, че в Япония има успех с коронавируса.

...
Целият свят казва, че в Япония има успех с коронавируса.
Коментари Харесай

Журналист разкри тайната на успеха на Япония срещу К-19

Целият свят споделя, че в Япония има триумф с ковид. Един японски публицист - Джуня Ябуучи, описа пред Българска национална телевизия какви са обстоятелствата и по какъв начин Япония е съумяла да сътвори своето обръщение по отношение на тази болест.

Тук вирусът взима малко жертви. Япония има застаряващо население, 18 пъти по-голямо от българското. Но дневната смъртност не стига 80 и при най-големия пик. Затова светът хвали японския триумф.

- И японците ли виждат триумф? Ако е по този начин, от кое място пристигна той?

-
Всъщност не са доста японците, които виждат триумф в оправянето с ковид. Да, в Япония няма взрив на инфектираните като в някои европейски страни или в Съединени американски щати. Но сега в съвсем цялата страна има растеж на случаите, изключително в най-гъсто обитаемоте места: над 2000 в Токио и над 7000 в цялата страна на ден.

На 7-и януари японското държавно управление разгласи изключително състояние за региона на Токио. Знам, че броят случаи на глава от популацията към момента е невисок спрямо Вашата страна, да вземем за пример. И аз бих желал да знам за какво. Причините се търсят в два аспекта – институционален и културен.

Ябуучи следи науката и опазването на здравето в японската социална телевизия NHK. Журналистът изяснява логиката на японските ограничения. А тя е елементарна. Трябва единствено да избегнеш “сан мицу”.



- Сан мицу “ е средата, в която Ковид-19 се популяризира елементарно: скупчване на хора, непосредствен контакт и затворени пространства, на британски – 3 С-та. На японски 3 е “сан”, надлежно 3 детайла, които улесняват разпространяването на болестта.

Японските експерти от Центъра за надзор на инфекциозните заболявания създадоха понятието. Те откриха, че болестта се предава интензивно тук-там, където са налице тези три детайла – да вземем за пример, дребни стаи, цялостни с хора, без вентилация. Оттогава „ ранг мицу “ доби популярност, в това число и посредством Световната здравна организация.

Правителството и локалните управляващи започнаха да предизвикват положителното проветряване, с цел да заобикалят сходни обстановки. Днес мъчно ще намерите ресторант без вентилация в Япония.

Властите разгласиха “сан мицу” и хората го схванаха бързо. То стана и израз на годината. Но и традицията оказва помощ. Например, японците се мият постоянно и ръкуват рядко.

- Не може и да се подцени фактът, че Япония има добър достъп до здравна грижа и лекарите и сестрите работят старателно в борбата против Ковид-19. Колкото до културните аспекти, Япония има просвета на миене на ръце и стерилизация. Липсва опозиция против маските.

Има и строга обществена норма, че би трябвало да се държиш като близките. Когато другият носи маска, е доста мъчно да не носиш и ти. И другаде има такава норма, само че в Япония е доста строга. Околните оказват напън.

- Но има ли хора или групи, които оказват опозиция?

- Почти всички носят маски във влака или в магазина. Дори без ковид, японците нормално носят маски през зимата. Свикнали са и малко на брой ги отхвърлят. От самото начало носим маски на работното място, където прекарваме близо една трета от деня – цели 8 часа.

- Как японците реагират на имунизацията?

- Мнозина наподобява желаят да се имунизират, съгласно нашите анкети – към една трета. Репортажите ни за имунизациите се гледат доста. Някои ги назовават “лъч надежда”, изключително в икономическите браншове, с цел да се задвижи стопанската система. Въпреки това някои са срещу имунизациите, тъй като имат опасения за сигурността им.

- Как японските управляващи градят общественото си обръщение – посредством вяра или посредством боязън?

- Използват и двете тактики. Японското държавно управление и локалните управляващи пробват да постановат ефикасни ограничения, вслушвайки се в препоръките на инфекционистите. Усещането за рецесия го има. Посланието е: „ Ако не ограничим болестта, здравната система ще се срине и повече хора ще изгубят живота си. “

И още: „ Трябва да преодолеем тази сложна обстановка, с цел да можем да открием Олимпийските игри “. Понякога подчертават и върху вярата за близкото бъдеще. Въпреки това държавното управление и локалните управляващи имат терзания, че в случай че се спре всякакво придвижване, стопанската система ще изпита компликации.

Затова подхващат акции, като „ Излез да пътуваш “ и „ Излез да ядеш “, като в същото време постановат ограничения за противопоставяне на инфекцията. Така като че ли настъпват по едно и също време и газта, и спирачката. И усложняват посланието към популацията в последно време.

- И най-после, какво трансформира пандемията?

- О, сложен въпрос. Смята се, че японското общество се трансформира. Тенденциите водят към повече отдалечено образование и работа. Въпреки че пандемията удостовери значимостта на човешките връзки, от ден на ден хора се изолират. Например, в естествена година хората честват Нова година в родния си град.

Тази година имаше апел да се лимитират пътуванията – и мнозина не се прибраха вкъщи. Друг образец. Навръх Нова година доста хора посещават светилища и храмове. Не и в този момент.

Тепърва ще забележим дали тази просвета ще се върне, откакто пандемията бъде овладяна. Но, съгласно мен, наклонността ще продължи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР