Целият свински жанр от животновъдството в момента просто изчезва. Ако

...
Целият свински жанр от животновъдството в момента просто изчезва. Ако
Коментари Харесай

Върнете баба Дора, за да разберем, че има чума

Целият свински род от отглеждането на животни сега просто изчезва. Ако ви се следи тая работа с африканската чума, общо взето на всеки кръговиден час ще попадате на вести, които звучат по този начин: " И еди си къде откриха африканска чума ". И в случай че първоначално имаше нещо успокоително - че чумата не е предходна отвъд Стара планина, в този момент главното успокоително е друго - че и пилешкото месо също става за ястие.  
Разбира се, около това се шуми, само че всичко минава и малко общоприетоо. Тук ще убият 30 000 свине, там ще погребат 70 000, натрупат се едни невъобразими числа и едни индиферентни фенове на поголовното избиване. Прави усещане едно натрапчиво съпоставяне - предходната година имаше чума по козите и това беше страховито събитие, същински летен шок, депутати вървяха да бранят животните по фермите, медиите не излизахха от селските къщи, имаше живи вериги пред оборите и живи включвания от мястото на изтезанието. В съпоставяне със настоящето загробване обаче, това предходната година беше нищо работа. 
Разликата е доста елементарна: не в провалите, които в този момент са очевидно по-големи, а в баба Дора. Или по-точно Баба Дора, написа се като Баба Марта, това е воин от приказките и фолклора, по-голям от избраната персона. Изглежда съществува медийна скица, директно обвързвана с публичния интерес, която звучи по този начин: в случай че има добродушен дъртак, който ни зарежда с горест и съчувствие, чумата е нещо ужасно. Ако подобен няма, чумата си е просто нещо като градушката - завалели бацили, унищожили посевите на пържолите, какво да правиш, следващата година отново. 
Затова просто всеки ден текат известия за хиляди убити свине, работата я брой за безинтересна. И без това внасяме всичко и сме страна на услугите, ще внасяме и свине, няма проблеми. Също по този начин, няма и проблеми със загубите за милиарди, това е малко статистическа работа, а от доста другарство с Борисов към този момент сме се научили да не се впечатляваме от статистики. Щом към прасетата няма просълзен възрастен човек, който да ни напомни за най-чудните времена на детството, когато миризмата на пърленото прасе сплотяваше цели семейства и локални касапи, събитието изобщо не се е случило. На всичкото от горната страна не всеки просълзен възрастен възрастен човек става за просълзен възрастен човек - има си избрана харизма, има си тъкмо съвпадане на интонацията и болката. Тая година камерите на няколко пъти демонстрираха един дядо, който плачеше, само че не се оправи добре, не беше задоволително добре, личеше си, че животът му ще продължи и откакто убият прасетата, а не би трябвало по този начин. Върнете Баба Дора, дайте късмет още веднъж на тази жена, подарете й стадо прасета и след това й пратете свински палачи, с цел да може изобщо да разберем какво става. Сблъскайте бабите с бабхите, покажете на какво е кадърен медийния разказ!
Малко е като с Национална агенция за приходите, в случай че изтекат хиляди данни, ще е супер скандал. Но като са пет милиона към този момент просто вдигаш ръце и си казваш - ясно, всичко сме в кюпа. Това е необикновен синдром, който допуска обстановка, в която провалите са несъвместими със способността ти да възприемаш мизерии. Нещо като чума на усещанията, всесилен вирус. Издържа по 30 години във фризера на прехода и след това още толкоз. 
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР