Целият Столичен общински съвет (СОС) бяхме поканени от кмета на

...
Целият Столичен общински съвет (СОС) бяхме поканени от кмета на
Коментари Харесай

От ГЕРБ-СДС обвиниха градоначалника Васил Терзиев в цензура

Целият Столичен общински съвет (СОС) бяхме поканени от кмета на София Васил Терзиев на работа среща в залата на СОС да обсъдим оферти план за бюджет на Столичната община за 2024 година. " Въпреки настояването на нашата група, на сътрудниците от Българска социалистическа партия и на другите групи да се излъчва онлайн работната среща, кметът Терзиев еднолично забрани това, заяви през днешния ден пред публицисти общинският консултант от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.

Според него това е безусловно невиждано, уточни Българска телеграфна агенция. При всичките заявления за гласност и бистрота кметът Терзиев забрани излъчването на разискванията на бюджета.

Кметът Терзиев си потегли на 15-ата минута от разискването, откакто общинските съветници от ГЕРБ Татяна Георгиева и Мирослав Боршош му зададоха въпроси по бюджета на Столичната община, заяви още Георгиев. По думите му първият въпрос, на който Терзиев не е дал отговор, е бил " ще има ли най-малко една нова детска градина в бюджета за следващата година отвън тези, които от ГЕРБ са възнамерявали ". " Два пъти сподели, че не знае, на третия път стана, фръцна се и си потегли от работната среща ", сподели Георгиев.

Според него държанието на кмета е извънредно неуважително и демонстрира доста ясно какви са аргументите СОС да не работи. Георгиев настоя кметът на София да се извини неотложно на СОС и изрази вяра скоро да отговори на значимите и доброжелателни въпроси " като този, от който избяга ". Георгиев сподели, че не е станало ясно от кое място обещаните от кмета 40 млн.лв. за нарастване на заплатите в градския превоз ще бъдат дадени. " Парите ги няма в бюджета, само че тези 40 млн.лв. за нарастване на заплатите са нужни ", сподели Георгиев.

Той дефинира като скандално, че бюджетът е показан от Иван Матов, който ще бъде зам.-кмет на София, само че още не е. " Това е фарс, Общината не е частна корпорация, затворена компания, а обществена институция ", сподели Георгиев. Той попита кой в действителност е Иван Матов и има ли достъп до деловодните системи на Столичната община.

Според Георгиев в Общината се основава паралелна власт в нарушаване на закона. " Хора, които не са назначени за заместник-кметове, стоят в кабинетите на заместник-кметовете, правят тяхната работа, само че не носят отговорност на заместник-кметове. Така е по строителството и по превоза ", уточни Георгиев. Той добави, че на срещата през днешния ден не е имало заместник-кмет по финанси, който да показа бюджета.

Общинският консултант попита позволена ли е възможна занемареност в изключително огромни размери за над 5,7 млн.лв. за плановете в междублоковите пространства, които не са регистрирани на време по европейската стратегия и по този начин се планува да бъдат платени с пари от джобовете на софиянци. 5,7 млн.лв., които са не запомнили да ги изискат от страната, с цел да можем да ги отчетем и да бъдат 90 % безплатни, съобщи Георги Георгиев.

Според общинския консултант остава неразбираемо и за какво се стопира обществената стратегия за деца със синдром на Даун и със специфични просветителни потребности, която към този момент не е в бюджета.

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС сподели, че капиталовата стратегия на Столичната община, препоръчана от екипа на кмета, е продължение на тази, която години наред Йорданка Фандъкова е залагала и в този момент я показват като своя. Това не е бистрота, няма опция да се зададат въпроси, а те са доста - за просвета, за обучение, за инфраструктура, за спорт, уточни Прошков. Той добави, че бюджетите до момента са обсъждани с всяка една политическа група в СОС поотделно, със синдикати, с неправителствени организации, а в този момент всичко това липсва. Сега няма бистрота, няма в детайли разискване, няма почитание в СОС. Защо би трябвало да понасяме рецензия, като задаваме въпроси, означи Прошков. Той обърна внимание и на това, че са минали три месеца, откогато новият кмет влезе в служба, само че към момента екипът му не е показан и има още незаети ресори.

Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС съобщи, че предлаганият бюджет съответствува на 90 % с бюджета, квалифициран от ГЕРБ-СДС в предходния мандат. Новите детски градини, пътища, трамвайни трасета са плановете, направени от екипа на Йорданка Фандъкова.

Татяна Георгиева, също общински консултант от ГЕРБ-СДС, сподели, че макар отправените запитвания, няма никаква изясненост ще продължат ли плановете и самодейностите по програмата " Европейска столица на спорта ". Георгиева акцентира, че по този начин се обезсмислят дългогодишните старания на екипа на кмет на София Йорданка Фандъкова в областта на спорта, защото се слагат под риск, планувани към този момент начинания.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР