Целият престой на евродепутатката Ска Келер едва ли надвиши 48

...
Целият престой на евродепутатката Ска Келер едва ли надвиши 48
Коментари Харесай

"Не мога да разбера защо са толкова притеснени от мен"

Целият престой на евродепутатката Ска Келер надали надвиши 48 часа, само че макар тя съумя да изпита на личен тил какво съставлява българската действителност

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Зелените ще предложат медии за подправени вести да не получават евросредства

Вицепремиерът Валери Симеонов изиска евродепутатът Ска Келер да бъде експулсирана с камионетка до Капъкуле
9 фев 2018
Възелът Банско - ще се разсече ли или ще се затегне още

Първите реакции на оферти от Боян Петров вид за компромис удостоверяват съмненията, че вторият въжен превоз е заслон за други планове
18 яну 2018 Петък, 9 февруари, депутатът от Европейския парламент от групата на Зелените Ска Келер посети Кресна и Банско като част от желанието й да разбере повече за екологичните проблеми, свързани както с автомагистрала " Струма ", по този начин и с митингите по отношение на Пирин.

Присъствието й подразни вицепремиера Валери Симеонов и неговата партия НФСБ излезе с жестоко изказване с грозни нападки по неин адрес, което стигна надалеч освен в локалните, само че и в европейските медии. Репортер на " Капитал " пътува дружно с евродепутатката и ви предлагаме репортаж от бурните няколко часа на българска територия.

Да стартираме в обратна посока. Миналият петък вечерта след 500 километра из България евродепутатката Ска Келер е седнала за по бира в софийско заведение. Компания ѝ вършат няколко деятели, сред които е и Петко Ковачев - едно от известните лица на българските зелени. В един миг той получава извънредно позвъняване от високо - от самото вицепремиерско кресло, което съумя да трансформира това толкоз неугледно посещаване в топ вест в страната:

- Виж какво, кажи й на тази Келер да не се тормози, нищо няма да й стане, да не подвига олелия, всичко е наред, споделя по телефона Валери Симеонов.
- Вие това нещо пияни ли сте го писали!?, пита Ковачев
- Абе, нали знаеш по какъв начин е, когато се вършат групови занимания, оправдава се вицепремиерът.

Това е финалният неуместен епизод от странното еднодневно посещаване на евродепутатката в България. Първата й среща с хората тук (след конференция в София) е по обяд в малко заведение на пътя сред Кресна и Крупник. За към половин час то се е изпълнило с хора и в кухнята бързат да отговорят на поръчките - сирене по шопски, мусаки и салати. В това заведение е

срещата на евродепутатката Ска Келер с локални хора от района на Кресна

На една от дългите маси е ситуирана разнородна композиция от гости - в единия й край стоят към десетима мъже - множеството са едри, с доста груби ръце, от четиридесет- до шейсетгодишни. Те са от локалните и са най-вече земеделци и животновъди. Има и поданици с по-разнородни занимания - агроном, стопанка и прочие От тяхната страна на масата доминират салатите и по-твърдите питиета.

От другата страна са деятели от зелените организации - " Зеления октопод ", както самите те се майтапят между тях. В самия ъгъл на масата е ситуирана дребна жена с къса коса, която деликатно изслушва всеки от хората - това е евродепутатката Ска Келер, която всички чакат. За нея превежда едно от девойките, които са активистки - Деси.

" Варианта с двете платна е в допълнение неприятен за нас, тъй като затруднява извънредно нашата връзка с Благоевград. " (Става въпрос за опцията, при която сегашния път да се употребява за едната лента на автомагистралата, а другата да се построи настрана.)

" Само уточняващ въпрос: вие не сте срещу автомагистралата да е разграничена, а срещу това да минава изобщо през дефилето? " - пита Ска Келер мъж може би три пъти нейното тегло.

Същият със задъхване от терзание, тъй като самичък си признава, че " от дълго време не бил по този начин вдъхновен ", дава отговор постепенно, с цел да може преводачката да обърне думите му на британски: " Ние отхвърляме всеки план, който включва минаване на автомагистрала през дефилето. И двете ленти би трябвало да минават отвън него. "

В заведението се чуват голям брой утвърждения на това изказване. Следват причини от хора, всеки обиден по друг метод - вероятното пресичане на рафтинг спорта, от който Кресна от ден на ден печели и се развива на едно от дребното удачни места в България, нарушената лятно-зимна миграция на стадата овце по високите и ниски елементи на планината.

Включва се и различен от локалните: " Пълен парадокс автомагистрала да минава през най-плодородните места - там, където събираме сено, напояваме ниви, имаме лозя, там, където употребяваме места за паша, получаваме дотации - тъкмо там ще мине автомагистралата. Минава през частни земи, земи, за които имаме наеми, за които сме обвързани с контракти. Те желаят да ни ги вземат, земи на нашите дядовци, и то за жълти стотинки. " И добавя, сочейки към своя съсед: " На него пък автомагистралата не минава през парцела му, само че тъкмо около цялото му лозе. Какво грозде ще вадиш, когато автомагистралата ти е на един хвърлей? "

Повечето от локалните са обезверени от дълго време и не имат вяра, че даже визитата на евродепутатката Келер има значение. Настрана от срещата и излизайки на открито за по цигара сами си признават: " Никой не е идвал да ни изслуша, да разбере какви значими последствия има тази автомагистрала за нас. Ние сме последните хора тук в района. Повечето хора от дълго време се изнесоха в Испания и Кипър. "

Никой от тях не има вяра в държавното управление - което не е изненада. Никой не има вяра и на Европейски Съюз.

" Добре де, за какво дойдохте през днешния ден тук ", запитвам, а те: " Искахме да я забележим, по кое време ще пристигна евродепутат при нас " - смеят се дружно. Но и всички са безапелационни, че това са техните наследствени земи и " няма да си ги дадем за жълти стотинки ".

Срещата свършва. Изведнъж се появяват камери на най-малко три-четири малките екрани и Ска Келер би трябвало да отговори на тях, по тази причина и излизат.

Местните признават, че при тях са идвали депутати - само че най-вече преди избори. " Лъжат та се късат. Правят софри. Казват ни - " каквото кажете - по този начин ще стане ", а лапат кокала и изчезват ", описват възмутени. " Има един в този момент, той е в патриотите, от Петрич. Беше господин " никой ", в този момент е в Народното събрание. Каза ни: " Аз всяка седмица пътувам сред София и Петрич и минавам от тука. Ако има проблем, единствено ми казвате и пристигам. " Стана народен представител, никой не можа да повярва. Боби Ячев - по този начин се споделяше. Другият беше от ГЕРБ, обаче се забърка с едни милиони и го разкараха. "

В същия миг в заведението влизат двама оператори - това даже и за локалните е ясно, тъй като са с цялостно операторско и камерно снаряжение - обективи, чанти и стативи. Единият, с повече опит, се обръща и споделя: " Търсим локални да снимаме. "

Всички стопират своя диалог, тези, които са с тил, се обръщат да видят гостите от София. Двамата оператори бързо схващат по погледите, че освен че няма да им се получат фотосите, ами и рискуват повече, в случай че упорстват, по тази причина бързо излизат. Няколко от останалите от срещата ми изясняват: " Не желаеме към този момент никой да ни снима. Нагледали сме се към този момент. Взимат ти думите, обръщат ги. После пък и това, че ние сме дребни хора, всеки може да ни смачка. Ти нали няма да ме снимаш? " Отговарям, че не, няма да ги слага под риск. " Защото бърже ке те фърлиме у ряката " - майтапят се те. Тълпата от публицисти пред дребното крайпътно заведение е станала още по-голяма. Повечето от зелените деятели влизат в колите и

потеглят към идната дестинация - Банско

В. Труд, към 14:00, 9.02.2018
" Екоталибаните проведоха подправена среща за Ска Келер
Подбират с кого да беседва и резервират изявите й за избрани медии "
...
- Ска, Един от водещите основни редактори на вестници твърди в своя публикация, че зелените хора тук те залъгват. Мислиш ли, че тези деятели към нас са част от мафия и организация, които изнудват притежатели на бизнеси?
- Не, сигурно не мисля това. Не знам за какво той мисли по този начин, само че е подведен. Говорила съм с много хора, познавам тези хора от доста време и би трябвало да развъртвам огромна доктрина на конспирациите. А аз не ги обичам (смее се).

На входа на Банско ни посреща огромната табела " БАНСКО ИСКА ВТОРА КАБИНКА ". Точно след нея обаче разбираме и какво Банско желае да каже на Ска Келер - " Ska Keller, you are not welcome in Bansko " ( " Ска Келер, не си добре пристигнала в Банско " ). Надписите са занитени за дървената ограда край пътя.

Пристигаме тъкмо когато двама чиновници на общината са се втурнали да ги смъкват. Виждайки, че е към този момент късно да ги скрият, чуваме и апелите им: " Снимайте ни по какъв начин ги махаме. " Изпреварили са ни от няколко медии - те към този момент са ги снимали и качили. За няколко часа фотосите с надписите влизат и на туитър акаунта на Ска - който се радва на повече от положително внимание.

Минаваме през Банско, като се губим няколко пъти за посоката - търсим пътя за местността Шилигарника, а табели липсват. В центъра по тесните, само че нови и някои от тях даже свежо асфалтирани улички е естествена панорама да се прескачат едни връз други коли, деца и търговци на фрешове и шапки. В покрайнините е другата прекаленост - естествена панорама е сред хотел, магазин или казино да стои зарязан градеж или дере със строителни боклуци и найлони.

На Шилигарника Ска бива осведомена с някои от проблемите в развиването на курорта - градежа на мостове на писти, евтини трикове като натрупването на сняг пред конкурентни локални заведения, с цел да не се виждат от туристите, острата потребност на ски пистите от неестествен сняг, която кара хората отпред на курорта да търсят вода по всевъзможни способи - както от водата на Банско, по този начин и с построяването на противозаконни изкуствени езера в планината.

" Чувал съм, че кметът даже е търсил благоприятни условия да ни доставят вода от Кресна " - декларира Красимир Елинов, локален гражданин на Банско. За него също по този начин плановете за водохващания сега слагат риск и за естествените езера в Пирин: " Ще пресъхнат езерата. "

Следват диалози на Ска и с други хора като Никола Вапцаров, които я срещат с целия спор по тематиката Пирин. След къса отмора в Банско тя потегля назад към София.

Из декларация на НФСБ, излязла по това време:
" Коя е тази нагла и самонадеяна персона, която си разрешава да желае оставка на Български министър и смяна на решението на Суверенното Българско държавно управление?

От височината на кое минаре, приключилата университета " Шабанчъ " в Истанбул Ска (що за име!?) раздава правораздаване в непозната страна със самочувствието на добре заплатен командирован сюнетчия? "

Поглеждаме в подписалите се долу депутати. Освен Валери Симеонов под декларацията е името и на Борис Ячев - познайника на локалните от Кресна. " Чух се с Юнкер, пита ме какво става тук ", часът е към този момент към седем вечерта, а Ска пътува назад към София. Никой от пътуващите с нея не знае по какъв начин да й отговори.

Започвайки с конференция, пътешестване до Кресна и Банско, тя към този момент е навъртяла най-малко триста километра, като в последните няколко часа тя и екипът й непрекъснато наблюдават все множеството публикации, които излизат за нея. След дълготрайно изявление, което е дала, към този момент се вижда, че е много изтощена от дългия ден. От преводача на гугъл и диалози с хора от групата тя към този момент е придобила визия освен за публикациите до момента, само че и за свежо появилото се изказване на вицепремиера.

" Случвало ли ти се е различен път да имаш толкоз медийно внимание? " " Не, в никакъв случай, не помня сходен случай. Не мога да схвана за какво са толкоз обезпокоени от мен? Аз съм просто един евродепутат ", споделя Келер. Около 19:30 разбираме, че Министерският съвет е популяризирал малко публично мнение:

Позицията на НФСБ по отношение на евродепутата Ска Келер не е позиция на българското държавно управление. Правителството на Република България постоянно е отворено към рецензии и зачита правото на свободно изложение на персонално мнение в границите на закона.
В българското общество също се е наложила независимост на словото, обезпечена и с Конституцията.

Денят на Ска приключва в непретенциозно столично заведение, където шеговито, " на по зелена бира " се среща с български зелени деятели от " октопода ", искащи да се срещнат с нея. Ние отваряме вратата за нея, а тя не пропуща да ни отвори на нас идната - Ска не пропуща да ни подсети, че тя споделя най-модерните възгледи за пълноправие сред половете.

В заведението хората първо не я виждат, а се майтапят и беседват - това са все елементарни деятели, другари и известни лица към " За да остане природа в България ". Темите варират от извънредно бурния ден до проявленията на генералния шеф в ефира на Българска национална телевизия.

Часът е близо девет вечерта, а евродепутатката Ска Келер е била на крайник повече от четиринайсет часа. Минала е близо петстотин километра, дала е безчет изявленията. Ядосала е доста хора. Учтиво се извинява, пожелава приятна вечер на всички и се прибира, с цел да си почине от всичко. На идващия ден тя си потегля от България. Ние оставаме.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР