Целият курс на лечение е около 1000 лв. – колкото

...
Целият курс на лечение е около 1000 лв. – колкото
Коментари Харесай

Д-р Камен Кожухаров обясни как новата апаратура щади косата на онкоболните пациенти

Целият курс на лекуване е към 1000 лева – колкото една по-скъпа перука, изясни шефът на Онкодиспансера

Нова помощна технология, която съхранява косата на пациентите при химиотерапия, към този момент е разполагаем в Комплексния онкологичен център в Русе. Тя е създадена от експерт, който я прави поради брачната половинка си, и се употребява извънредно доста в Европа и Съединени американски щати. В България има единствено на четири места, изясни шефът на Онкодиспансера доктор Камен Кожухаров, предава.

Окосмената част на главата е доста сензитивна към цитостатици и по тази причина при химиотерапия косата пада. Това води до доста психически проблеми за дамите. С тази технология се реализира изстудяване на окосмената част, кръвоносните съдове се свиват и се лимитира достъпът на цитостатика до луковицата на косъма.

Д-р Кожухаров изясни, че в случай че пациентът желае да му се приложи тази процедура, 30 минути преди вливането се поставя каска, с която се прави охлаждането. След приложението на лекарството се стои още към 40 минути, с цел да се метаболизира цитостатикът и да намалее концентрацията му в кръвта. Според производителите технологията дава към 98 % успеваемост, а в останалите 2 % косата не пада толкоз доста. Препоръчва се да се стартира използване още в самото начало на химиотерапията.

За момента КОЦ-Русе разполага с един уред с две станции, който разрешава по едно и също време да се обслужват двама пациенти. Ако има интерес от повече хора, ще се поръчат още. Процедурата се заплаща от пациента, като цената ѝ за целия курс на лекуване е към 1000 лева – колкото една по-скъпа перука, сподели доктор Кожухаров. Парите не се дават едновременно, а се заплаща при всяко използване на технологията.

Апаратът не е закупен, нито е чартърен, а е обезпечен от компанията притежател в съдействие с лечебните заведения. Получената сума се разпределя сред компанията и личния състав, който се грижи за пациента, защото условието е да има лична услуга към всеки един болен.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР