Целия товар в момента го изнасят производителите на суровина и

...
Целия товар в момента го изнасят производителите на суровина и
Коментари Харесай

Фермери: Кашкавалът излиза от мандрата на 17 лв, във веригите е 30+

" Целия товар сега го изнасят производителите на суровина и потребителите ", разяснява пред БНР Симеон Караколев, ръководител на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България.

По думите му 40% от млечните артикули, които консумираме, не са от българско мляко.

Килограм кашкавал излиза от мандрата на 17 лв. с Данък добавена стойност, а във веригите е 30 и недостатък лв. с Данък добавена стойност. Важно е страната да покаже, че желае да се оправи с тази порочна процедура на образуване на цена, която ограбва както производителите, по този начин и потребителите. Като общество би трябвало да реагираме по някакъв метод, безапелационен е Караколев.
Според него " страната на този стадий няма инструмент, с който може това да го озапти ".

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация ръководи най-големия кооператив в България за овче мляко. Можем да им доставим колкото българско овче мляко желаят, заявява Караколев и изрази очакване да се свържат с тях, с цел да стартират договаряния те да доставят млякото, " а не да го търсят от чужбина ".

" Да си отделим всички дотации и да ги дадем на веригите. Явно те имат огромни усложнения, повече от нашите ", съобщи иронично Караколев.

Животновъдите разчитат в проблема с " Ел Би Булгарикум " и ДКК две притеснителни линии. Едната е, че от държавна компания се договаря мляко, което не е с генезис България, до момента в който сега българските животновъди изливат мляко, тъй като към него няма интерес.

Държавата излива милиони за подкрепяне на отглеждането на животни, а се купува мляко от Унгария, да речем. Щом може от Унгария, за какво да не може от Бургас, пита Симеон Караколев, който дефинира обстановката като " тъжна реалност ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР