Целите зърна са важна част от здравословното хранене. В действителност

...
Целите зърна са важна част от здравословното хранене. В действителност
Коментари Харесай

Здравословно готвене със зърна

Целите зърна са значима част от здравословното хранене. В реалност се предлага храненето да се основава на пълнозърнести храни. Тези зърна съдържат фибри, несмилаема част от растенията, които оказват помощ на храните да се движат през храносмилателния ви тракт.

Фибрите могат да бъдат неразтворими (не се смесват с течност) и разтворими (образуват гел, когато се смесват с течност) и може да понижат равнищата на холестерола, управляват кръвната захар и оказват помощ за предотвратяванена доста типове рак. Така че колкото по-богати на фибри храни ядете, толкоз по-добре! Зърната имат витамини и минерали, дружно с нишесте.

Когато зърната се подлагат на топлота и течност мембраната или покритието на зърното става поресто, тъй че водата може да влезе в зърното. След това мембраната от гранули от нишесте вътре в зърното се унищожава. Нишестето се всмуква от водата и образува гел, тъй че зърната стават по-меки и по-вкусни.

Зърната също имат протеини, само че най-вече непълни - т.е. нямат всичките аминокиселинни молекули, които човек би трябвало да употребява в тялото си. Комбинирането на зърна може да обезпечи отлични протеини - доста вегетариански предписания включват разнообразни зърна и фасул, или тестени произведения и фасул, или фъстъчено масло върху пшеничен самун. Киноа е единственото зърно, което е пълностоен протеин. Оризът също е зърно, макар че малко хора се замислят за този факт.

За да приготвите зърната вярно, първо ги изплакнете, по-късно следвайте напътствията на опаковката. Като цяло, използвайте два пъти повече течност в сравнение с са те. Оставете да заври, по-късно покрийте съда компактно, намалете топлината и оставете да къкри, до момента в който зърната станат меки и нежни.

Отцедете от водата, в случай че е належащо, по-късно върнете зърната, с цел да се загреят и ги разклащайте за няколко секунди на слаб огън, с цел да отстраните непотребната течност и да разбъркате зърната. Накрая ги сервирайте по ваш усет и се насладете на здравословните им изгоди.

Има доста разнообразни типове зърна, като тук ще намерите къс лист на някои от тях:

Амарант

 амарант

Амарантът е семе, което е без глутен. Той е доста богат на желязо и фибри и има два пъти повече калций от млякото. Брашно от амарант се употребява в предписания без глутен. Семената могат да се задушат на пара и да се употребяват като всеки различен сходен артикул.

Ечемик

Ечемикът е един от най-старите зърна, известни на индивида. Цялозърнестият ечемик включва и триците и лишава повече време за готвене. Можете да добавяте ечемик към супи вместо фиде, като оставете да къкри за времето, посочено на опаковката.

Елда

Елдата е семе, сходно на пшеницата, само че не е пшеница. Представлява цветно семе с три ъгли. Елда може да бъде закупена и като брашно, и като зърно. Тя се задушава на пара или се сварява в течност, с цел да се яде като овесени ядки - както и да я приготвите, все е вкусна и извънредно потребна.

Царевица

 царевица

Царевицата е зърно, макар че доста хора я считат за зарзават. Тя е с доста високо наличие на витамин А и бета-каротин. Най-добре се подготвя допустимо най-скоро след прибирането на реколтата, защото захарите в зърното стартират да се трансформират в нишесте незабавно след прибиране на реколтата.

Овес

Овесената каша е доста добър източник на разтворими фибри, за която е потвърдено, че понижава холестерола в кръвта. Можете да я приготвите както солена с масло и сирене, по този начин и смесена с обичан плод. Важното е да я консумирате най-малко два пъти в седмицата, с цел да се радвате на положително здраве.

Киноа

Киноа съдържа всички аминокиселини и протеини, нужни за човешкия организъм. Отглеждала се е в продължение на хиляди години, най-много в Перу и Южна Америка. Киноа има високо наличие на мазнини, тъй че би трябвало да се купува в дребни количества и да се съхранява в херметичен резервоар на хладно и изсъхнало място.

Изплакнете щедро, с цел да отстраните лепкавото покритие. Това покритие има горчив мирис от сапонините, които защищават семената от изяждане на птици. Пригответе го съгласно напътствията на опаковката.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР