>Целите, декларирани от Европейския парламент, както обикновено, са в полза

...
>Целите, декларирани от Европейския парламент, както обикновено, са в полза
Коментари Харесай

Европарламентът одобри списъка на задължителните системи за колите, което ще вдигне цените им

>
Целите, декларирани от Европейския парламент, както нормално, са в интерес на елементарния човек – те са подбудени от потребността да се увеличи сигурността на придвижване, само че и да се прокара пътека към бъдещото въвеждане на самостоятелните коли. Това ще рече, че базовото съоръжение на всеки нов автомобил ще бъде съществено раздуто, а това неизбежно ще докара до повишение на цените.

Така от май 2022 година производителите са задължени да инсталират в новите коли алкохолни имобилайзери (т.е. моторът няма да започва, в случай че устройството регистрира избрани равнища на алкохолни изпарения при самотестването за приложимост на алкохол) и сензори, отчитащи равнището на отмалялост на лидера. И това е единствено част от условията, в базовото съоръжение на всеки нов модел ще би трябвало да попадат адаптивен круиз надзор, камера за задно виждане и паркинг датчици, както и регистратор на данни при повреда – по образеца на черната кутия в самолетите.

Новите правила ще обиден и производителите на камиони. В бъдеще те ще би трябвало да инсталират в камионите подпомагаща система за противоположен завой и система за отчитане на трудности в сляпата зона. Дизайнерите ще би трябвало да покачат видимостта за лидера, а инженерите ще би трябвало да инсталират система, отчитаща налягането в гумите.

Според данни на комисия на Европейски Съюз, анализирала сигурността по пътищата на съюза, през 2018 година в ПТП гибелта си са намерили 25 100 индивида. Този факт е предиздвикал политиците в Брюксел да пристъпят към въвеждането упоменатите системи за сигурност още в базовото съоръжение на колите. Тяхното виждане е, че това ще спомогне към 2038 година да може да се заобикалят 25 000 смъртни случаи и 140 000 тежки контузии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР