Целината е зеленчук с богат и разнообразен състав, благодарение на

...
Целината е зеленчук с богат и разнообразен състав, благодарение на
Коментари Харесай

Листа на целина - как да ги ползваме и за какво са полезни

Целината е зарзават с богат и разнороден състав, с помощта на който зеленчукът има общо укрепващо деяние върху целия организъм.

Приложение на листата от целина в кулинарията

Листата на този скъп зарзават се ядат като обособен артикул. Може да се подготвя по най-различни способи и се прибавя в доста предписания. Ако листата се изсушат за зимата, може да се прибавят в блендера и да се направи сок или смути. Може да се прибавят като фалшификация в печените пайове, в консервите със зеленчуци. Най-често обаче се прави салата с листа на целина.

Ползи за здравето от листата от целина

Тонизаращ резултат на листата от целина

Листата на целината имат тонизиращо деяние и позитивен резултат изключително върху мъжкото тяло. При аденоми се вършат предписания с мед и плодове, смесени със сока от листата на целината.

Селъри при намаляване

 Отслабване с целина

При диети за намаляване листата от целина, съчетани с други плодове и зеленчуци, са доста известни. Тъй като съдържат доста малко калории, само че пък доста потребни субстанции, напитките с листа на целина дават доста сила за деня, прочистват токсините, с помощта на фибрите в растението.

За пречистване на организма

Листата на целината съдържат доста натрий. Тъй като извеждат токсините обаче, не са нездравословни за хората с хипертония. То е потребно за страдащи от високо кръвно, защото отстрани холестеролните плаки от кръвоносните съдове.

Продуктът пречиства кръвта и я обогатява с О2, увеличавайки енергичността. Полезни са за хора с невисок хемоглобин.

Тези потребни приложения са вероятни с помощта на богатия състав на листата на растението.

Състав и хранителни свойства на листата от целина

Листата на целината съдържат необятен набор от витамини, което ги прави една от най-хубавите храни, наред с ядки и бобови растения. Те съдържат: калий, калций, желязо, натрий, фосфор, магнезий, пурин.

В тях има също етерични масла, оксалова и хлорогенова киселина, витамини В, С, Е, А, бета каротини.

Начини за консумация на листа от целина

 Листа на целина

Зеленчукът е ефикасен недопечен. Термичната обработка понижава потребните съставки.

- Полезно е да се ядат листата на целината заран поради етеричните масла, стимулиращи нервната система, за освежаване, вместо кафе;

- При запек е уместно да се пие сок от листа на целина, разводнен с вода в съответствие 1:10. Стягащия му резултат е добър за кърмачки и бебета с неприятно придвижване на чревния пасаж;

- Сокът от листа на целина преди хранене подтиква апетита. Има удобен резултат при бъбречни проблеми;

- Смлени листа, смесени с мед, се одобряват при болести на простатата. Приемът е по 2 супени лъжици 3 пъти дневно, формирани от равни количества мед и листа от целина. Лекът се съхранява в ледник.

Вижте още: Детокс със селъри смутита;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР