Цели цигански села и махали - масова епилепсия ги друса.

...
Цели цигански села и махали - масова епилепсия ги друса.
Коментари Харесай

Цели цигански села и махали - масова епилепсия ги друса

Цели цигански села и махали - всеобща епилепсия ги друса. Така Валери Симеонов отбрани готвените промени в нормативната уредба за здравната експертиза, които бяха обсъждани от обществените сътрудници в Националния съвет за тристранно съдействие.

Симеонов настоя, че има съществени подозрения за източване на средства, данни за корупция и източване на здравни и обществени помощи и пари в досегашната система на ТЕЛК, написа news.bg.

"Досега настоящите ТЕЛК-ове са в еднакъв състав. Когато един доктор се корумпира - то това оказва се на избрани групи от обществото и те отиват при същия и знаят, че примерно като си платят една избрана сума - ще бъдат епилептици. Да по този начин са цели цигански села и махали - всеобща епилепсия ги друса ", установи вицепремиерът.

По думите му с новата разпоредба се дава опция на лекари, които не са на непрекъснат трудов контракт в ТЕЛК също да организират експертиза и това подсигурява, че когато съставът (на ТЕЛК) не е непрекъснат, когато се сменя даже по прелиминарен график, е гаранция за по-малко корупция.

От синдикатите настояха да има сравнителен разбор на болесттите по новата методика за пресмятане, тъй че да се подсигуряват обществените права, изключително на хората с увреждания. Валери Симеонов даде обещание на шестия месец от действието на новата нормативна уредба да се направи разбор. Той разяснява, че не е редно да се оставя настоящето състояние и моли даже към пасивно единодушие от страна на работодатели и синдикати. По думите му информацията от ТЕЛК-овете е, че в този момент активността продължава на високи обороти, защото се усеща края на досегашното състояние.

Симеонов уточни, че даже се е надявал на възторженостти за напъните за смяна. "С шипове и избити два зъба - да си направи 90% - всичко това го режем ", съобщи Симеонов.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа ", разяснява, че не трябва да се потегля по пътя на лишаване на права.

"Дайте да ги намерим тези цели села с епилепсии ", прикани той. По думите му с предлаганите промени в наредбата това няма да стане. "Не инцидентно ние питаме, за какво НЕЛК няма да има право да излъчи такива първоначални инспекции - НЕЛК да прави проверка на ТЕЛК-ови решения, ние за това нещо настояваме. Това е методът и това не е по никакъв начин комплицирано ", установи президентът на КТ "Подкрепа ".

По думите му можем да отидем и да създадем тази инспекция - никой до момента не го е правил, това което всички знаем от 20 година

Той настоя, че хората с увреждания чакат накърняване на настоящите си права - "този вид отрицателни сигнали би трябвало да бъдат прекъснати ", сподели още Манолов.

Заместник-министърът на опазването на здравето установи, че един от главните проблеми в системата на ТЕЛК е това, че лекарите следва да бъдат на трудов контракт и да не упражняват активност на друго място.

Така междинната възраст на лекарите в ТЕЛК е над 65 годишна възраст. Това води до липса на експерти, които да вършат качествена здравна експертиза. Промените плануват заявителите да подават документи и по пощата към Регионалните здравни инспекции, а НЕЛК да упражнява надзор върху здравната документи. Дава се достъп на лекарите от ТЕЛК до електронните здравни досиета.

Концепцията на здравната оценка и концепцията за експертизата на работоспособността има за цел да се усъвършенства здравната оценка и да се даде опция за надзор върху документите, която е налична в НЗОК и здравната експертиза на своя първи стадий.

Кънчо Райчев, ръководител на НЕЛК, посочи, че всеки амбулаторен лист съдържа част от проучванията, това съставлява забележителна сигурност, че можем да съпоставим и проконтролираме налични ли са болесттите по касата - надзор на първичната документи става все по-прозрачна и по-сигурна.

Работодателите от своя страна настояха за въвеждането на интернационалната подредба на СЗО за степента и типа на увреждане.

Заместник-министър Светлана Йорданова установи, че по този план работи МТСП и не е във функционалностите на Министерство на здравеопазването. Тя настоя, че има комплициране на здравната оценка с експертизата на работоспособността, която по думите й следва да се случи на идващ стадий.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР