Цели индустрии ще се сринат, милиони ще мръзнат по домовете

...
Цели индустрии ще се сринат, милиони ще мръзнат по домовете
Коментари Харесай

Дойче веле: Германия и газът - паниката е в полза само на Путин

Цели промишлености ще се срутен, милиони ще мръзнат по домовете си - апокалиптичните сюжети за прекъсването на съветския газ за Германия не оказват помощ на никого, счита Марио Кубина в разбор, оповестен в Дойче веле

Най-лошият сюжет за идната зима бил изглеждал по този начин: немската стопанска система се бори с най-голямата криза от Втората международна война насам. Цели промишлености се срутват. Безброй работни места са застрашени. Милиони хора мръзнат по домовете си, тъй като не могат да си заплащат сметките за газ, а други търсят къде да се стоплят в публични пространства.

Политиците са натоварени с тежката задача някак да разпределят наличния газ. Химическата индустрия и дребните пекарни, огромните компании и частните семейства - страната изпада в серпантина от безпорядък, борейки се за суровината.

Ако това се случи, то сигурно би било политически призрачен сън. При този сюжет, Роберт Хабек не е надалеч от истината, когато предизвестява за възникването на сериозен публичен проблем, в случай че Русия спре кранчето на газа, откакто завърши профилактиката на " Северен поток 1 ". Но кого по-точно желае да разтревожи немският министър на стопанската система с сходни изявления?

Драматичните предизвестия от политиците и бизнеса към този момент дълго време основават само чувство за боязън. А в последна сметка това е от изгода единствено на един човек - Владимир Путин.

Паниката е в интерес на Путин

От Москва съветският президент може умерено да следи протичащото се на 2000 километра на запад. Ще се трансформира ли рутинна техническа поддръжка на тръбопровода в политическа маневра? Ще употребява ли той 10-те дни, в които се прави профилактиката, с цел да утежни още повече газовата рецесия в Германия? Или Русия ще извърши ангажиментите си за доставки на газ? Тези въпроси витаят из Берлин от седмици.

А отговорът е постоянно еднакъв, без значение кого ще попитате - никой не знае! Това може би е единственият прям отговор. Но безкрайното чудене и догадки за нещо толкоз нестабилно трансформират терзанията в суматоха. Не единствено измежду хората, само че и на пазарите на първични материали - нещо, което също е от изгода за Путин. Всеки, който предсказва ужасяващи сюжети сега, би трябвало да има това поради.

Напредък по гарантирането на енергийна сигурност има

Поривът да се обрисуват апокалиптични сюжети единствено замъглява същинската картина на протичащото се. Всъщност напредък във връзка с енергийната сигурност към този момент има.

Първо: газовите складове в Германия сега са цялостни на повече от 60%. Това не е задоволително, с цел да изкарат германците спокойни есен и зима, само че е положително начало.
Второ: С Норвегия и Нидерландия наоколо, други възможности на съветските доставки на газ съществуват, а и тези страни желаят да оказват помощ на Германия.
Трето: Потреблението на газ в Германия е спаднало в последните месеци. Това лимитира зависимостта на страната от вносна сила.
Четвърто: Германските управляващи одобриха закони, които най-накрая ще разрешат прекосяването към възобновими източници да се форсира с нужната скорост.

Политиката би трябвало да вдъхва убеденост

В резултат от всичко това идната зима може да наподобява и по този начин: всички ще пестят сила, когато това е допустимо - от отопление, от топла вода, на работа и в свободното си време. Политиците ще поддържат преди всичко тези, които са в затруднено финансово състояние поради покачващите се цени. Общественият спор ще се води от оценката, че обстановката е сериозна, само че не и безнадеждна.
Този сюжет изисква известно количество убеденост. И тъкмо това е възприятието, което политиката би трябвало да вдъхне на хората.

Източник: Дойче веле
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР