Цели две години отне процедурата за избор на изпълнител, провеждана

...
Цели две години отне процедурата за избор на изпълнител, провеждана
Коментари Харесай

Журналистка блокира обществени поръчки за близо 1 милиард лева

Цели две години лиши процедурата за избор на реализатор, провеждана от НКЖИ, за рационализация на ЖП-участък Костенец – Септември. Щетата за държавния бюджет и данъкоплатците от продължителните обжалвания е за над 116 млн. лева
Всички стадии от процедурата бяха обект на обжалвания. Сред тях най-впечатляващи бяха митингите пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд на журналистката Росица Кирева, работеща напълно наскоро като основен редактор на „ Дарик радио “ в Хасково.

В един къс интервал през 2018 година тя стопира поръчки за близо 900 млн. лева , най-вече оповестени от Националната компания „ Железопътна инфраструктура “, като не е взела участие с оферта за нито една от тях. На процедура тази компания не демонстрира автентичен интерес към обектите. Тя е вписана в ТР през януари 2018 година, с нулев опит и 1000 лв. капитал, без машини, хора и потенциал да извърши подобен огромен обект. Въпреки всичко това обаче, Комисия за защита на конкуренцията я призна за „ заинтригувано лице “, тъй като можела вероятно да взе участие в обединяване, и стопира оповестени процедури.   
Процедурата бе обжалвана и от фактически заинтригувани лица, само че спрените поръчки за близо милиард лв. от куха фирма е ослепителен образец за злокобни празнини в Закона за публичните поръчки.
 

 
И по този начин, след 2 година протакания в Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд договорът с определения реализатор бе подписан на 12-ти август. В Агенцията за публични поръчки е докладван при започване на септември.
Обектът е предоставен на ДЗЗД „ Костенец – Септември 2018 “. Водещ сътрудник в консорциума е българската „ Транс Логистика “ с 65% присъединяване в него, испанската компания „ Контратас Иглесиас “ с 30% и румънската „ Аркада Къмпани “ с 5%. Договорът е на стойност съвсем 380 млн. лева без Данък добавена стойност при оповестена планирана стойност 361,5 млн. лева.   
Обектът се финансира по линия на механизма за Свързване на Европа (МСЕ) – бранш „ Транспорт “.
Порaди двeгoдишнoтo oбжaлвaнe нa пopъчката обаче осъществяването на контракта излиза отвън периодите за допустимост на разноските на МСЕ.  
Именно по тази причина при започване на август Министерският съвет усили размера на националното съфинансиране за плана. Отпуснатите спомагателни средства са в размер на 116 431 166 лв..
„ Модернизацията на жп линията Костенец-Септември е един от четирите железопътни планове, утвърдени за финансиране по МСЕ в интервала 2014-2020 година През 2017 година Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) започва социална поръчка за строителството на сектора. Поръчката се апелира повече от две години, като последното решение на Върховен административен съд от април 2019 година удостоверява решението на НКЖИ за избор на реализатор.
Към сегашния миг анализите демонстрират, че осъществяването на контракта ще излезе отвън периодите за допустимост на разноските на МСЕ и с цел да продължи финансирането от Европейски Съюз, би трябвало да се усили националното съфинансиране за дейностите, които ще се извършват след тези периоди.
С признатото решение страната ще подсигурява цялостната рационализация на жп линията сред градовете Костенец и Септември, която е част от скоростната жп линия, свързваща сръбска граница с пристанище Бургас и границите с Гърция и Турция. Очаква се след 2024 година над 2,5 милиона души да пътуват по-бързо и удобно по направлението от София до Пловдив .
С реализацията на плана ще се в профил един от проблематичните сектори на общоевропейската железопътна мрежа в Югоизточна Европа, който към сегашния миг не дава отговор на техническите стандарти за пътнически и товарен превоз “, се споделя в в известие на държавното управление оттогава. 
Петте поръчки на стойност., които бяха блокирани за няколко месеца от хасковската журналистка Росица Кирева, са към този момент в ход . Справка в протоколите на съответните възложители сочи, че компанията й „ Рос БГ “ ЕООД не е взела участие в нито една от тях. Три от спрените процедури посредством едноличната й компания, записана в бургаски апартамент, са оповестени от Националната компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ). Общата им стойност е 727 406 701 лева без Данък добавена стойност (или 872 888 041 лева с ДДС). Другите две са на община Велинград.
„ Рос БГ “ ЕООД е учредено през януари месец с 1000 лв. капитал и е задействано два месеца по-късно. Активността му се състои в блокиране на значими за обществото поръчки и най-много големи по мащаб, респ. по финансов запас.

На 21 май „ Рос БГ “ подава тъжба против друга поръчка на НКЖИ – на стойност 361 482 526 лева без Данък добавена стойност за рационализация на железопътен сектор Костенец – Септември. След разблокирането и отварянето на офертите за ЖП-участъка жалбоподателят отново не е кандидатствал. Оферти са подали ДЗЗД " Железници Костенец – Септември ", Консорциум " Булрейл 2019 ", „ Терна “ АД, ДЗЗД " ЖП Костенец – Септември ", консорциум " Интоса Конституционен съд " и ДЗЗД " Костенец – Септември 2018 ". От българска страна в консорциумите влизат огромни компании като " Трейс холдинг ", " Главболгарстрой ", " Автомагистрали Черно Море ", а измежду задграничните претенденти има португалски, испански и гръцки компании.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР