Цели 4 часа заблудилите се да гледат водевила България пита,

Цели 4 часа заблудилите се да гледат водевила България пита, ...

Цецо Мустака готов за затвора.

Цели 4 часа заблудилите се да гледат водевила „България пита, Цветан Василев отговаря“, излъчван на живо по ютуб канал в интернет, очакваха някакви кой знае какви нови чутовни разкрития на мустакатия аферист. Но вместо това отново станаха свидетели на преповтаряне на мантрите на бившия собственик на КТБ.

Че Василев живее в свой измислен свят, в който той е най-важният човек във Вселената, отдавна е известно на всички. Днес обаче медицинската диагноза на банкера-беглец за пореден път му изигра лоша шега.  

След като първо си разказа житието-битието, къде е учил-недоучил и как бил спасил ЦКБ през 1996г. да не фалира (?!), Василев разкри една дълго пазена тайна – как всъщност лично той е придобил КТБ през 2000г. срещу 6 милиона евро. Само че през 2000г. КТБ формално не е била купена от Василев, а от 11 офшорни фирми, привидно несвързани помежду си, които придобиват (предвид законовата забрана) всяка една под 10% от капитала на малката тогава банка, продадени им от Булбанк. Василев и фирмата му „Бромак“ официално се появяват като собственици едва на по-късен етап.

Признанието сега на Цветан Василев, че по времето на Иван Костов, лично е стоял зад 11-те фирми, е особено ценно, предвид стартиралото срещу него дело в Специализирания наказателен съд и подробно описания от прокуратурата „модел КТБ“.

По-нататък Василев директно си призна и за кухите фирми, чрез които е източил милиарди от КТБ, без никакви обезпечения, в които номинални собственици по неговите думи наистина са били личните му охранители, шофьори и секретарки. Габровският измамник призна и за това, че лично е контролирал крайните активи, закупени с парите на вложителите в банката, и в това се изразявал иновативният му „модел“. Удобно пропусна обаче да спомене, че тези активи не са заложени като обезпечение в банката, а късането по този начин на връзката между отпуснатите кредити и работещите активи (чрез множество кухи фирми посредници), впоследствие му позволи да се разпореди със същите като със свои собствени. 
Правещият се на журналист ютуб-блогър Георги Станков, не пропусна в 4 часовото мрънкане по няколко пъти да зададе на Василев едни и същи въпроси, предварително подготвени, но странно защо  не го попита така ли са работели и другите банки – по начин, нямащ нищо общо с банковата дейност, нито пък го попита как така, след като по думите на Василев крайните активи са били под контрола на КТБ, след фалита на банката те се оказаха под личното му разпореждане? И как само няколко месеца след подставянето на банката под специален надзор, Василев ги хариза за 1 евро на подставеното лице на Константин Малофеев – Пиер Луврие, вместо да ги върне на Фонда за гарантиране на влоговете? 

Да, наистина иновативен модел – крадеш парите на вложителите, купуваш си предприятия и после се разпореждаш с тях като собственик. Или по-скоро, както каза професор Стив Ханке, бащата на валутния борд, всяко сравнение на КТБ с нормална банка би било обида.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg