Цели 35 години строежът в пространството на Александровска болница не

...
Цели 35 години строежът в пространството на Александровска болница не
Коментари Харесай

Проектът за детска болница строи върху бетон, изпитан преди 12 години

Цели 35 години градежът в пространството на Александровска болница не е бил консервиран и предпазен . В момента планът за създаване на национална детска болница се опира на изпитване на бетона от преди 12 години.

Това е все едно да поставите диагноза и лекуване на база на медицински проучвания отпреди 12 години . Това са единствено част от причините, с които от Камарата на архитектите в България (КАБ) се опълчват за метода, по който се осъществя желанието най-сетне страната ни да има Национална детска болница.

" Бетоновата полица няма да се трансформира в мечтаната болница . Не може плановото задание да се преценява с структурата. Интересът на архитектите и инженерите е в България да има една модерна, съвременна, новаторска и качествена болница такава, каквато чакаме за нашите деца 40 години ", настоя заместник-председателят на КАБ Петкана Бакалова на полемика на тематика " Каква Национална детска болница (не)искаме в България.
 Сградата на детската болница - невъзможна, противозаконна и рискова
Сградата на детската болница - невъзможна, противозаконна и рискова

Камарата на архитектите желае публичната поръчка да бъде спряна

КАБ в началото са обжалвали публичната поръчка за довеждане докрай на 40-годишния градеж в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), а сега го апелират във Върховния админисративен съд (ВАС).

От КАБ имат подозрения по какъв начин е направено обследването на градежа, като съгласно тях то е ненапълно , няма инструкции към инженерите, а никой не е решил по какъв начин постройката ще бъде отоплявана, вентилирана и климатизирана . Според архитектите няма и дума за клас на енергийна успеваемост и няма спомагателни условия към качеството на водата и всички довеждащи системи.

Според камарата самата социална поръчка за националната детска болница е противозаконна , тъй като подробният организационен проект (ПУП) към градоустройството планува постройката да бъде съборена и да бъде издигната нова постройка. Това, което съгласно Бакалова би трябвало да бъде променено преди Подробен устройствен план, е Общият организационен проект на София.

В причините си против противозаконния градеж на болничното заведение, зам.-шефът на КАБ посочи , че реконструкцията и укрепването на градежа даже и да бъдат законни като градоустройство, са в пъти по-скъпи, в сравнение с да бъде издигната нова болница.
 Архитекти и инженери видяха пропуски в поръчката за детската болница
Архитекти и инженери видяха пропуски в поръчката за детската болница

Те са обезпокоени от неналичието на абстрактен план

Освен това съгласно архитектите в публичната поръчка няма и дума за животоспасяващи и инженерни системи, с които всяка една болница би трябвало да бъде оборудвана. Наредбата за градежа на тази болница планува минимални изискания, а не най-хубавото. Според Бакалова въпросната постройка може да харчи 100 000 лв. ток на месец, само че може да харчи и 200 000 лева на месец .

От КАБ са подозрителни и към плануваните по план 14 асансьора. В случай на пожар и земетресение при нужда лежащите хора в болничното заведение би трябвало да бъдат спешно спассявани от специфични асансьори, пригодени за това.

Арх. Велев разясни, че през 2011 година е утвърден Подробен устройствен план за целия квартал, който планува на мястото на тази постройка да бъде издигната 5-етажна болница . Ако би трябвало тази постройка се ремонтира, това би трябвало да стане посредством изменение на Подробен устройствен план. За да бъде променен Подробен устройствен план, първо би трябвало да има промени в Общия организационен проект (ОУП), а той се променя от Столичния общински съвет (СОС). В умозаключение арх. Велев съобщи, че в случай че болничното заведение бъде издигната върху този градеж, ще имаме един противозаконен градеж заради противоречие на Подробен устройствен план.

Инж. Голев, създател на сегашната структура, проектирана преди години, отбрани плана си и съобщи, че структурата е приключена. Според него няма какво да се прибавя и да се ремонтира по градежа, с което отхвърли причините на КАБ за техен градеж на болница.Той не може да разбере за какво се приказва за 40 години в случай, че структурата е направена в интервала 1990-1994 година На проектант Голев му е забавно какво ще бъде издигнато на нейно място, като на КАБ ще има трябват най-малко 30 милиона лв..
 Детската болница да е подготвена до 2 години чака Ананиев
Детската болница да е подготвена до 2 години чака Ананиев

През месец май - нова среща на министъра и педиатри

Припомняме, Министерството на здравеопазването възобнови публичната поръчка за Детската болница на 27 август, откакто отпадна настояването за налагане на краткотрайна мярка " прекъсване на процедурата " по публичната поръчка. Определението на Комисия за защита на конкуренцията не беше обжалвано пред Върховния административен съд и към сегашния миг също е влезнало в действие.Това е трети опит, откакто публичната поръчка за Детската болница започва на 9 юли, а крайният период за офертите беше 20 август.

Идеята за градеж на Национална детска болница датира най-малко от 30 години, само че до този миг не се е пристъпвало към реализирането й. Първоначално желание къде да се помести детската болница беше за постройката на болница " Лозенец " (т.нар. държавна болница), само че след митинг от страна на работещите там Правителствената болница беше предоставена и мина към структурите на Софийския университет за подкрепяне на Медицинския факултет и база за образование на студентите . Министър Ананиев увери тогава и че шеф на Националната кардиологична боница няма да бъде шефът на болница " Лозенец " Любомир Спасов.

Така държавното управление и Министерство на здравеопазването минаха към вид градеж в комплекса на Александровска болница.
 Между три предложения избират строител на детската болница
Между три предложения избират строител на детската болница

Комисията има период до 40 работни дни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР