Цели 27% от капацитета за рафиниране на петрол в Европа

...
Цели 27% от капацитета за рафиниране на петрол в Европа
Коментари Харесай

Застрашено ли е производството на горива в България?

Цели 27% от потенциала за пречистване на нефт в Европа са застрашени от затваряне поради отслабващите маржове на облага на бензина и натиска за понижаване на въглеродните излъчвания,. На Стария континент има най-вече рафинерии, които съгласно специалистите са мощно застрашени от прекратяване на активността.

България не е категорично упомената, само че участва във визуализациите към обявата. Рискът за нашата страна е оценен на ниско или приблизително ниво, само че също по този начин сме в групата на страните, в които под въпрос е бъдещето на сред 20% и 25% от потенциала за пречистване на нефт.
 Снимка 658987
Източник:

У нас има две огромни рафинерии - " Лукойл Нефтохим " и обектът на " Инса Ойл " в Белозем. Анализът на WoodMac се базира на по-голям отчет, който не е със свободен достъп и по този начин не излиза наяве каква е оценката за всеки от тези фабрики.

Трябва ли да се тормозим?

Рафинерията на " Лукойл " у нас надали ще бъде затворена в близко бъдеще и търсенето на нейната продукция скоро няма да спадне. Това разяснява пред Money.bg шефът на стратегия " Енергетика и климат " в Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров.

По думите му т.нар транспортно търсене у нас пораства - макар намаляващото другояче население: " България и Югоизточна Европа са измежду пазарите с най-устойчиви темпове на растеж на потреблението на горивата - към момента огромна част от популацията на района занапред закупува автомобил и по никакъв метод не са решили да минават на електрически (...) Да, има електрически коли, само че те не изместват тези с ДВГ, с цел да трансформират наклонността ".

" Лукойл " се приготвя да продаде бизнеса си в България

Компанията преразглежда тактиката си у нас

Що се отнася до другата по-голяма българска рафинерия - тази на " Инса Ойл ", съгласно Владимиров посредством преработката на тежки горива към дизел компанията има пазарен дял при зареждането на по-малки бензиностанции, а там търсенето е стабилно поради по-достъпните цени. " Не мисля, че ще има някаква огромна промяна на пазара ", добави той.

Според него вкарването на нашата страна измежду тези, в които има потенциал за пречистване в риск, е по-скоро функционалност на медийните изявления към ориста на " Лукойл Нефтохим ", в сравнение с резултат от задълбочено изследване от страна на консултантската компания.
 Снимка 658986
Източник:

Той означи, че " за един ден " рафинерията в Бургас е минала на неруски нефт, като сега работи със суровина от Саудитска Арабия, Либия, Норвегия и Казахстан. Намаленият импорт на съветски нефт е понижил въздействието на " Лукойл " при ценообразуването и компанията може да загуби отчасти каузи си на пазара на едро, само че, до момента в който е на нашия пазар, ще остане доминантният състезател, уточни специалистът.

" Лукойл желае да продаде рафинерията, само че тя е една от най-модерните рафинерии в света и надали ще бъде затворена. Може да бъде продадена, може българското държавно управление да я сложи под специфичен контрол, само че тя няма да затвори скоро ", безапелационен беше той.

Предизвикателства на континентално и световно ниво

Цели 45% от високорисковите рафинерии в света са в Европа - общо 11, излиза наяве от отчета на Wood Mackenzie, като от 2009 година до през днешния ден към 30 нефтопреработвателни завода са били затворени.
 Италия пое ръководството на една от най-големите рафинерии на
Италия пое ръководството на една от най-големите рафинерии на " Лукойл " в Европа

Заради боязън от затваряне на рафинерията след влизане на възбраната за импорт на съветски нефт

На световно равнище 120 рафинерии, които преработват 20 млн. барела на ден (или 21% от този вид мощности в международен план) са с неразбираемо бъдеще, излиза наяве от разбора. Според Wood Mackenzie измежду аргументите са:
Очакването през идващото десетилетие търсенето да намалее Ефектите върху цените на горивата от вероятно облекчение на глобите, наложени на Русия Все по-сериозните " въглеродни налози " В случая на Европа - намаляващият експорт към Африка поради старта на рафинерията Dangote в Нигерия Трудното оцеляване на дребните рафинерии в изискванията на конкуренция с огромни съвременни комплекси, благосъстоятелност на интернационалните колоси или (както е в тази ситуация на Китай) държавни компании
Оперативните разноски могат да се покачат толкоз доста, че " затварянето може да е единственият вид ", разяснява старши анализаторът в Wood Mackenzie Ема Фокс, представена от " Ройтерс ".

Както към този момент стана ясно, обаче, търсенето у нас не се чака да намалее скоро, България не внася подготвени горива от Русия и не изнася такива за Африка, тъй че най-малко част от заканите пред рафинериите по света не са в толкоз огромна степен годни за нефтопреработвателните ни мощности.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР