Цели 24 месеца е дала АПИ за изграждането на интелигентната

...
Цели 24 месеца е дала АПИ за изграждането на интелигентната
Коментари Харесай

"Сиском" и румънска фирма ще правят умна система за магистрала "Тракия"

Цели 24 месеца е дала АПИ за построяването на интелигентната система за ръководство на трафика.

© Анелия Николова Интелигентна система за ръководство на трафика ще се построява на автомагистрала " Тракия ". За задачата Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е избрала обединяване сред румънска компания и сдружение, постоянен победител в търговете на Центъра за градска подвижност (ЦГМ) на София.

В надпреварата, с планирана стойност 8.7 млн.лв. с Данък добавена стойност, присъединяване взеха единствено двама претенденти - " Обединение ИТС Тракия " и " Обединение Тракия ИТС ". Въпреки съвсем идентичните имена, участниците са много разнообразни. Победител е първото, в което влизат " Сиском Инженеринг " и румънската " Алтимате С.А. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Бавен търг с елементарно развиване

Поръчката бе оповестена от дълго време - през декември 2017г., само че вървеше постепенно поради обжалвания. Първо, още през януари 2018г., " Диджикорп Технолоджис " апелира пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), като твърдеше, че методикатa за оценяване и класиране на участниците e неразбираема и субективна. В друга тъжба пък компанията " Контракс " твърдеше, че има промени и разминаване в минималните гаранционни периоди в документите и последвалите уточнения.

Комисия за защита на конкуренцията отхвърля и двете тъжби. Търгът е възобновен на 11 февруари, като АПИ даде период от месец за събиране на офертите.

Победителят " Обединение ИТС Тракия " получи оптимален брой точки за техническото си предложение и остана без конкуренция при ценовите предложения с предлагането си от 8.1 млн.лв. с Данък добавена стойност, защото другият претендент бе отхвърлен. Българският сътрудник в " Обединение ИТС Тракия " - " Сиском " е измежду компаниите, които печели всички поръчки за следгаранционна поддръжка на софийските табла на градския превоз, както и много други търгове на ЦГМ. Като действителни притежатели на " Сиском Инженеринг " в Търговския указател са посочени " Сиском Кепитал " и Мария Камбурова, което е и мажоритарен акционер и в " Сиском Кепитал ".

" Алтимате " С.А. пък е част от румънската UTI Grup. С нея " Сиском " печели и първия търг за доставка на 600 ел. табла за спирките през 2013 година за " по-скромната " цена от 3988 лева за устройство.

Освен " Сиском " и румънците другия претендент в търга бе обединяване сред " Контракс ", " Кейбъл Ком " и " ЕТК ". Първото сдружение е от огромните български ИТ компании, които постоянно вземат участие в публични поръчки. Тя се управлява от Йордан Йорданов и неговите синове Ивайло и Николай Йорданови. " Кейбъл Ком " пък е обвързвана с " Контракс ", защото съдружници в деня, посредством други компании, са братята Йорданови и зам.-изпълнителният шеф на " Контракс " Яко Пилософ. Последният член на обединяването е благосъстоятелност на Леонид Ангелов и Соня Ангелова и съгласно фирмения си уебсайт се занимава със светофари и улично осветяване.

Обединението на " Контракс " е отстранено, защото не е показало няколко детайла по графика, да вземем за пример организация за дейностите по слагане на светофари. АПИ твърди, че като цяло " липсва времеви прозорец " за дейностите и по този начин не било ясно, че ще свършат в точния момент и нямали линеен график.

Самото задание - евентуално за повторно

В рамките на поръчката за внедряване на умна транспортна система по автомагистрала " Тракия " се възнамерява да се внедри система, която автоматизирано да разпознава произшествия при тунел " Траянови врата ", като посредством преносими бариери ще се пренасочва трафикът в една от двете тунелни тръби.

В разнообразни сектори на " Тракия " ще се инсталират осведомителни табла (общо 40, по 20 в посока), които да осведомят водачите за протичащото се по пътя. Ще се сложи и ново LED осветяване, електронни светофарни уредби, метеорологични станции при порталите.

Предвидено е и да се инсталират датчици за претегляне на МПС в придвижване, камери за премерване на междинна скорост и мониторинг на трафика с цялото прилежащо съоръжение в избрани сектори от " Тракия ".

Именно тези неща дублират част от поръчката за създаване на тол система у нас, която " Капш трафик солюшънс " завоюваха през 2017. Те да вземем за пример би трябвало да изградят 100 пункта с опция за претегляне, а в границите на тази поръчка се плануват осем сходни. Освен това неразбиране буди и срокът за осъществяване на плана за умната система - цели 2 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР