Цели 175 часа, или приблизително 22 работни дни отнема на

...
Цели 175 часа, или приблизително 22 работни дни отнема на
Коментари Харесай

Бюрокрацията прахосва почти месец работа на бизнеса

Цели 175 часа, или почти 22 работни дни лишава на бизнесмените в България да се оправят с бюрократичната тежест в границите на една година. Това демонстрира Индексът на бюрокрацията за България на Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Средно 22 са работните дни в един календарен месец. За това време една компания би трябвало да направи най-малко 56 административни стъпки.

Ако бизнесът занапред стартира, това би добавило още най-малко 15 стъпки и 27.5 часа (3.5 работни дни), отдадени на бюрокрацията. С публикуването на показателя бе маркиран вчерашният интернационален ден на бюрокрацията. Подобен показател са създали и в Словакия и Чехия.
Индексът на ИПИ е обмислен въз основата на виртуална компания модел, по образеца на Словения и Чехия. Тя е еднолично сдружение с лимитирана отговорност (ЕООД), което се занимава с произвеждане и монтаж на железни структури и има четирима служащи. Оборотът й за годината е 110 хиляди лева и е записана по Данък добавена стойност. Компанията разполага със лична постройка и има едно транспортно средство.
175 часа, които лишава покриването на бюрократичните условия, са равни на към 960 лева разноски за заплати.

В тази сметка не влизат платените такси и другите заплащания по контракти, които са пряк резултат от един или различен правилник. Изчисленията за въображаемата компания покриват единствено базови бюрократични сфери - пускане на бизнес, трудови правила, сигурност на труда, данъчни правила, ръководство на отпадъците и условия, обвързани с индустриалния развой. Всякакъв вид инспекции от страна на службите или характерни събития в границите на трудово-правните връзки (например излизане в отпуск по болест или майчинство), които носят доста сериозна тежест, не са включени в показателя. При това е заложено, че се употребяват оптимално електронни услуги - нещо, което за българската администрация може да стане действителност в необозримо бъдеще. Така че съгласно ИПИ 56-те стъпки и 175 часа са по-скоро оптимистичен взор към бюрокрацията у нас.
В Чехия, една от другите две страни, където се организира проучването, ситуацията наподобява по-тежко - там бизнесът отделя 200 часа, с цел да се оправи с бюрокрацията. Малко по-напред е Словакия - със 164 часа на година. От трите изследвани страни най-бързо и елементарно може да се стартира бизнес в България. За това са нужни 27.5 часа и 15 процедури.
Датата 29 септември, на която се показва показателя, съответствува с рождения ден на Лудвиг декор Мизес, който през 1944 година написва книгата " Бюрокрацията ". В нея създателят разказва отрицателните последствия от бюрократичното мислене и намесата на страната, които водят до " неефективно произвеждане и корупция ".. segabg.com

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР