Цели 10 години може да се забави въвеждането на една

...
Цели 10 години може да се забави въвеждането на една
Коментари Харесай

Спешна нужда от нови училища в Пловдив, за да има само една смяна

Цели 10 години може да се забави въвеждането на една промяна в учебните заведения у нас. По закон това трябваше да се случи още през 2020 година Каква е повода за отлагането? Основната причина - липса на задоволително учебни заведения, оповестява Нова тв. Техният брой сега е към 2 400. В близо 300 от тях се учи на две смени, като на множеството места една и съща постройка се употребява от две разнообразни учебни заведения. Най-много нови образователни здания би трябвало да се построят в София, Варна, Пловдив и Бургас. Едно ново учебно заведение обаче ще коства сред 6 и 8 милиона лв..
Сутрин - Испанска гимназия. В следобедните часове - главно учебно заведение. Малки и огромни възпитаници разделят общи класни стаи към този момент повече от 25 години. И редуват промените си. "И двете не ми харесват, тъй като при първата промяна ставам рано. Аз по принцип обичам да си дремя до късно. А при втората си потеглям късно ", споделя Елица. За родителите на Елица също ще е облекчение, в случай че тя учи в една промяна. Защото по този начин режимът на семейство няма да зависи от ученика у дома.

"За да излезе в 7:10 ч., тя става най-късно 6:45 ч. Мисля, че 8:30 ч. е естествен час за започване на образователните занятия ", на мнение е Галя, майка на Елица. А приключването им да е по ярко. В постройката обаче учат над 1300 деца и на този стадий премахването на втората промяна е мираж.

"Такива графици са направени, че да можем да се наместим, само че е трудничко просто, комплицирано е. Допълнителни здания би трябвало да се обезпечат по този начин, както се построиха здания за детските градини ", изясни Богдана Николова, шеф на 129 ОУ "Антим I ". На година в столицата се строят по 10 нови детски градини. В същото време в 5 столични квартала няма нито едно учебно заведение. Изграждането на нови образователни здания обаче ще отнеме доста време, настояват от просветното ведомство. Затова оферират и различен вид.

"Редица учебни заведения могат да се пристроят, достроят, тъй че да се поемат в спомагателни пространства тези възпитаници ", предлага министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Има и трети вид - понижаване на приема на първокласници - или броят на паралелките да подхожда на броя на класните стаи. Всяка община би трябвало да изготви самостоятелен проект за прекосяване към едносменен режим. При липса на средства за градеж на нова база може да се стигне и до там учебни заведения да си разменят постройките според от броя на учениците им.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР