Цели 10 години държавното обвинение е започвало разследвания, свързани с

...
Цели 10 години държавното обвинение е започвало разследвания, свързани с
Коментари Харесай

Десет години Баневи били разследвани като неизвестни извършители

Цели 10 години държавното обвиняване е започвало следствия, свързани с Николай и Евгения Баневи, само че постоянно те са водени против " незнаен причинител ". Всяко едно от тези следствия е приключвано тъкмо тъй като причинителят по този начин и не ставал прочут, по думите на наблюдаващия прокурор Мария Дойчева. Обяснението за какво след толкоз години е решила да се задейства по проблема с " Полимери " гласи: тъй като най-сетне спецпрокуратурата имала доста положително взаимоотношение с ГДБОП и ДАНС и тъй като имала пълномощия в цялата страна и това разрешило да се " сглоби пъзелът " от всички каузи в страната, разяснява в. " Сега ".

В спецпрокуратурата са събрали общо 4 остарели каузи - по едно от Варна и районната прокуратура в София, както и две висящи от Софийска градска прокуратура. " От разнообразни години са - има от 2009 година, има от 2013 година, има от 2014 година Другите каузи са били формирани по сигнали, постъпвали при тях ", изясни Дойчева.

Интересен факт от добре известната история на Баневи обаче е, че те бяха част от държавна бизнес делегация, отишла в Катар - по времето на първия мандат на Бойко Борисов. Благосклонността на ГЕРБ се изчерпа предходната година, когато държавното управление отпусна незабавно 15 млн. лв., с които да се извозят до Германия или Франция рискови боклуци от " Полимери ". Там се съхраняваше рисковият химикал трихлоретан, за чието неутрализиране страната заплати. Тогава Борисов направи посещаване в спрения цех и разгласи, че приватизацията му е била разбойническа. По това време той изясни, че е приказвал с основния прокурор Сотир Цацаров и е изискал хората, " предизвикали този обеден обир ", да понесат отговорност. " Стартовата точка е " Полимери Девня ", само че следствието няма да се ограничи единствено с това ", закани се Цацаров преди дни.

Няколко седмици след абсурда с " Полимери " семейството афишира, че неведнъж е подавала сигнали до премиера за проблемите в предприятието. Банев разгласява във Фейсбук писмо до ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов и тогавашния вътрешен министър Валентин Радев. В него той написа, че служители на реда от 4-то РПУ в София са изискали от съда документи по делото за " Полимери ". " Бих желал да попитам дали това е правилно и с какво право полицията се меси в работата на съда? ", пита Банев.

Сега Баневи са упрекнати в заграбване на 1,5 млн. лева и данъчни закононарушения за над 500 млн. лева през 2010/11 година Давността за следствие на данъчни закононарушения е 10 години, а за заграбване в изключително огромни размери - 15 години. Ако през това време е имало дейности от страна на проверяващите, има спиране на отминалостта.

Според прокуратурата при обиските в къщата на Баневи в столичния кв. " Бояна " са открити голям брой документи, доказващи, че са имали офшорки. През тези сдружения е източван " Полимери ", считат проверяващите. Вместо приходите от готовата продукция да се превеждат по неговите сметки, на клиентите е указвано да ги насочват по сметките на офшорките.

От спецпрокуратурата по този начин и не обясниха за какво карцерът не е изработен в София, откакто фамилията се е прибрало в България, а е издадена европейска заповед за арест, както и за какво след ареста им трите им малолетни деца са били оставени на летището без контрол и съвсем без пари . " Не съм осведомен с метода, по който са били задържани, този въпрос е към френските управляващи. Много деца от доста фабрики и те са останали сами ", разяснява саркастично прокурорът Иван Гешев обстоятелството, който може да докара до дело за нарушени човешки права. Нито прокуратурата, нито Министерство на вътрешните работи пожелаха да разясняват и странния снимков материал, оповестен на страницата на вътрешното министерство, показващ интериора и скъпоценностите на Баневи в къщата им в София, без връзка с следствието против тях.

Приватизацията и Баневи

Николай и Евгения Баневи имат участия в десетки компании по линия на приватизацията - всеобща и касова. Основните им придобивки са най-много по линия на всеобщото раздържавяване. В края на 90-те години на XX век приватизационният фонд на Николай Банев " АКБ Форес Социален " става акционер в предприятия от всякакви браншове - " Полимери Девня, " Елма Троян ", " Динамо Сливен ", курорта Русалка, " Изида " - най-стария цех за фаянс на Балканите, сливенския цех за килими " Декотекс ", завода за хартия в " Костенец ", топлофикациите в Ямбол и Казанлък и доста други. При някои от предприятията става дума за смесено и поетапно " завладяване ". Такъв е казусът с " Полимери ". През 1998 година фондът на Банев " АКБ Форес " купува част от девненския химзавод с бонове от всеобщата приватизация, а на идната година взема още проценти посредством касова приватизация. Подобна е схемата и за " Изида ".

Особено забавно е придобиването на държавното дружество " Хелиос тур С ", което стопанисва къмпингите " Градина ", " Каваци ", " Веселие ", " Златна рибка ", " Черноморец ", резиденция " Созопол ", заведенията за хранене " Винарска маза ", " Механа " и " Хоризонт " и голям брой други активи. През 1998 година Банев влиза в него посредством всеобщата приватизация - фондът му " АКБ Форес " взема 40%. После през 2000 година Агенцията за приватизация продава различен пакет акции на " Приват Турист ООД " - работническо-мениджърско сдружение, зад което още веднъж стои Банев. По-късно други компании на предприемача получават и останалите акции на туристическото дружество. Понеже е РМД, " Приват екскурзиант " се употребява от привилегията да заплати единствено 10% от цената при сключването на контракта с Агенцията за приватизация, а остатъка - в идващите години. Но въпросните 90% по този начин и не постъпват. Акционерите в " Хелиос тур С " стартират да се жалват, че страната е скрила от тях реституционни искания, а Агенцията за приватизация завежда правосъден иск против неточния покупател.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР