Целеустременост, постоянство и отдаденост. Това са трите най-важни качества, които

...
Целеустременост, постоянство и отдаденост. Това са трите най-важни качества, които
Коментари Харесай

Топ колоездачът на България Алекс Алексиев: Вълнува ме само първото място

Целеустременост, неизменност и отдаденост. Това са трите най-важни качества, които би трябвало да има положителният планински колоездач. За да бъдеш първи обаче, там, където всеки камък е затруднение, е нужна и доза неблагоразумие.

Александър Алексиев печели първото си велосъстезание едвам 13-годишен. Състезава се наедно с мъжете, а не с децата. Още тогава излиза наяве, че това момче като че ли е родено на колело. Първи татко му го възпламенява по спорта. Той също бил играч. След това го надъхва и брат му.

През първите години Алекс се занимава с шосейно колоездене, като няколко години е в клуб в чужбина. От една година обаче се занимава с планинско колоездене, състезава се и за родния клуб " Велораптор ".

" Като бях по-малък постоянно съм желал просто да бъда на стълбичката, само че сега ме вълнува единствено първото място. ", споделя Александър.

На пръв взор велосипедът му наподобява като всички останали, само че това не е тъкмо по този начин. Най-важното за едно професионално колело е то да бъде леко. Велосипедът на Александър тежи 11 кг. Рамката му е напълно карбонова, някои от детайлите - също, а това оскъпява колелото. Педалите са със закопчаващ се механизъм за обувките, които се назовават шпайкове - по този начин, когато кара, състезателят употребява освен побутване, само че и дърпане.

За да успее един играч да си разреши всичко това, обаче, има потребност от спонсорство.
Снимка: bTV
Повече от 24 години Калин Русев се занимава с планинско колоездене. А преди три години основава клуб " Велораптор ". Като ръководител на клуба, негова е отговорността да оказва помощ на всички млади състезатели. За страдание, обаче, главната помощ - тази от страната, липсва.

" Отнеха лиценза на Български колоездачен съюз, който е в разпродажба, банкрут и в същото време се учредява нова федерация, която още няма лиценз. И ние сме в една дупка от към 6 месеца, в която, без да има федерация, може да караме със старите лицензи. Ние се опитваме на база интернационалните триумфи да ни виждат от министерството и да има някакви пари за нашия спорт за подготовка ", споделя Калин.

Състезателите от клуб " Велораптор " са едни от най-хубавите в България. Емил Стойнев, Борислав Иванов и Алекс Иванов са единствено част от имената, които носят непрекъснати интернационалните триумфи. Самият Алекс Алексиев е неколкократен първенец на България, притежател е и на няколко трофеи от Франция, Мароко, Румъния и други Като най-голямо свое достижение обаче дефинира обиколка на България в стадий от град Елена до родния му град Мъглиж, където целият град го приветства.

" От 200 индивида аз да стана първи в моя роден град – неповторимо, адреналинът беше голям. Цялото градче беше в центъра и ме чакаха, избухнаха много като ме видяха. ", споделя Алекс.

А тази година 26-годишният велосипедист печели за трети път стокилометровата обиколка на Витоша с рекордно време - 3 часа и 55 минути.

В момента Калин и Александър се готвят за няколко надпревари - европейско в Бърно, Чехия и маратон в Карпатите, Румъния, само че най-силно показване чакат на международното през есента.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР