Цех за намаляване на размерите и дезактивация на материалите от

...
Цех за намаляване на размерите и дезактивация на материалите от
Коментари Харесай

Новите технологии приближават изваждането на малките блокове в АЕЦ „Козлодуй“ до кафява поляна


Цех за понижаване на размерите и дезактивация на материалите от извеждането в употреба и стартирането на Съоръжение за плазмено изгаряне за преправка на нуклеарни боклуци дават нови измерения на цялостния развой по изваждането от употреба а блокове 1-4 на АЕЦ „ Козлодуй “.

Минаването през машинната зала на изведените от употреба дребни блокове на АЕЦ „ Козлодуй “ (ВВЕР 440)не е радостна панорама. Повечето от оборудванията и материалите към този момент не са в залите. Ядреното гориво е извадено от блоковете от дълго време. Може да се каже, че процесът по извеждането на дребните реактори е на прага на осъществяване малко повече от половина до така наречен „ кафява поляна “, само че единствено съгласно избраният период до завършването му през 2030 година През последните години Държавно дружество Радиоактивни боклуци несъмнено (ДП РАО) има прогрес, макар че периодите се свиват.

Демонтираното съоръжение, освободено от контролиране до момента е от порядъка на 5 хиляди и 300 тона железни материали, а 10 хиляди кубика са бетонните. Плановете са през 2019 година машинна зала да бъде освободена и изчистена. Остава да бъдат освободени още към 6 хил.тона материали. Това изясни пред публицисти шефът на Директива за птиците РАО Дилян Петров.

Реакторите са тук

Малките реактори на АЕЦ „ Козлодуй “ към момента са тук. Горивото е извадено, среща се в хранилището за отработено нуклеарно гориво и следва извозването му за Русия. Демонтажът на самите реактори е въпрос на национална тактика, която следва да се одобри и по нея към този момент работят доста институции, изясни пред публицисти Пламен Петков, шеф на Специализирано отделение „ Извеждане от употреба “ към Директива за птиците РАО.
Той изясни, че по този въпрос няма международен опит. Две са опциите – или да се построи нова постройка за реакторите, или да останат в актуалната, като и в двата случая ще подлежат на надзор.

В момента консорциум сред Нукем и EWM създава работен план, в който ще се третират най-малко два разновидността за бъдещето на реакторите. Срокът, в който би трябвало да се вземе решение е 2019 година

На ход са новите технологии

Въвеждане в употреба на оборудване за плазмено изгаряне за преправка на нуклеарни боклуци, което се чака да се случи през актуалната 2018 година ще тласне доста процесът по извеждането от употреба на четирите дребни блока в АЕЦ „ Козлодуй “. Това е най-новото оборудване, само че с най-дълъг път до влизането в употреба. „ Проектът мина по пътя на създаване на един атомен блок “, разяснява при представянето му пред публицисти Георги Петров от Държавно дружество Радиоактивни боклуци (ДП РАО). Както се оказва това е план отпреди 10 години, като през 2013 година е трансфериран от централата към Директива за птиците РАО. Изграждането на самото оборудване продължава към две години и след извършените тествания с нерадиоактивни материали е на път за приемане на лицензия от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР).
В оборудването ще се изгарят ниско- и среднорадиоактивни боклуци с краткоживеещи радионуклеиди. При третирането им размерът се понижава повече от 50 пъти. Производителността на оборудването е 65 кг/час, или годишен потенциал за преправка на 250 тона. Технологията допуска високотемпературна обработка на радиоактивни боклуци с плазмена технология, гарантираща приемането на корав стъкловиден краен артикул без органични материали, подобаващ за трайно предпазване.

Подобно оборудване има в Швейцария, само че оборудването, което се чака да проработи в България е с най-новата и съвременна технология.
Самото оборудване се ръководи отдалечено, (система за ръководство SCADA) с три типа отбрана.

Цехът за понижаване на размерите и дезактивация на материалите от извеждането в употреба е напълно нов – въведен е в употреба безусловно преди дни – на 6 март 2018 година Оттогава до момента в него са постъпили за понижаване на размерите за дезактивация 20 хиляди радиоактивни материали, от които 99% са на път за освобождение от контролиране. Това изясни Борислав Илиев.
Основната цел е понижаване на активацията, като за задачата се употребяват два способа – посредством лишаване на повърхностния пласт на метала и химически.
Намаляването на размерите става посредством накъсване на материалите, да вземем за пример от уреди с тежест 4500 кг до тежащи от порядъка на 300 кг. За задачата в цехът за понижаване на размерите и дезактивация на материалите са инсталирани уреди за механична, химична и електрохимична дезактивация на материалите от демонтираното съоръжение на четирите дребни блока от АЕЦ „ Козлодуй “. След прекосяването им през цеха те се оборудват в пелети и се насочват към оборудване за премерване и освобождение от регулаторен надзор, добави Илиев.

Пари и тактики

От 1993 до 1996 година не се правеше нищо по прекъсването на блоковете, нямаше тактика. След 2002 година също, а от 2006 година се работи по тактика за непрестанен ремонт. Сроковете за извеждане от употреба на дребните блокове обаче понижават. Ако преди се предвиждаше крайният период да е 2037 година, то последният вид е 2030 година, само че и парите понижават, изясни заместник-директорът на Директива за птиците РАО Сергей Цочев.

В момента се водят договаряния за в допълнение финансиране от порядъка на 90 млн. евро за идващия програмен интервал от 2021 година до 2027 година, изясни заместник-директорът на Директива за птиците РАО Маргарита Коркинова.

Тя напомни, че първичната оценка за извеждане на четирите дребни блока на АЕЦ „ Козлодуй “ е от порядъка на 1 милиарда 106 млн. евро до 2030 година

Натрупаните средства в двата нуклеарни фонда –( Извеждане от употреба на нуклеарни уреди и Фонд Радиоактивни боклуци ) са общо 1 милиарда 494 млн. 469 хиляди лева От тези средства за извеждането от употреба на 1- 4 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ плануванаъа сума е 156 млн. 484 хиляди евро.
Във Фонд РАО сумата е 111 млн. 21 хиляди 695 лева Изразходването на средствата е под непоколебим мониторинг на Европейска банка за възстановяване и развитие и Европейска комисия.
Във Фонда за извеждане на нуклеарни уреди от употреба насъбраните средства касаят и бъдещото извеждане на 5 и 6 блок от употреба, подсети Коркинова.
Третият източник на финансиране на извеждането от употреба на четирите дребни блока на централата е посредством Международен фонд „ Козлодуй “, средствата в който се образуват от държавния бюджет и Европейска банка за възстановяване и развитие. Проектът за фонда започва през 2003 година и е със период до 2030 година От 2003 година до 2017 г- изразходваните средства са близо 592 млн. евро. Българското финансиране е от порядъка на 226 млн. евро, а европейското възлиза на 336 млн. евро. Очаква се тази година българското финансиране да е в по-малки граници, поради построяването на Националното вместилище за радиоактивни боклуци (НХРАО), което се изражда със средства от Международен фонд Козлодуй.
1010 са работещите в Директива за птиците РАО, като съкращения не се вършат, а според от приключването на някоя от дейностите се прави интервал на образование и пренасочване на фрагментите.

Досега всички действия по надзор на материалите, от позиция на тяхната радиоактивност и сигурност се извършваше от външни организации. От тази година към Директива за птиците РАО към този момент работи и Орган за надзор от тип „ С “, с акредитация от Българската работа по акредитации, сподели Янчо Димов. Акредитацията тип „ С “ дава право на Органът за надзор да работи и по поръчка на външна организация.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР