Цедено биволско мляко със сезонни билки и два соса е

Цедено биволско мляко със сезонни билки и два соса е ...

Цедено биволско мляко със сезонни билки и два соса."Цедено биволско мляко със сезонни билки и два соса" е пълното име на тази авторска рецепта на Стоян Кирин. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече заСтоян Кирин - тук, а за проекта - в края на текста.

Изцедете биволското мляко в тензух за 24 часа. Овкусете го със сол, бял пипер, канелен босилек и мащерка. Оформете на малки топчета. Панирайте с яйце, брашно и хлебни трохи и пържете в масло и олио допреди да се разпука.

За соса изпечете добре чушките и след 10 минути задушаване в стреч фолио почистете от люспите и семките. Запържете лука и чесъна. Прибавете чушките, доматеното пюре и бялото вино. Пасирайте всичко и добавете жълтъка на едно рохко яйце. Овкусете със зехтин.

За да приготвите йогурт соса, овкусете киселото мляко и готварската сметана със сол, бял пипер и самардала. Разбъркайте до температура 60˚C, добавете дивия лук.

Аранжирайте с микрорастения.

Необходими продукти за 2 порции

За цедено мляко пане
150 г биволско кисело мляко
50 г хлебни трохи
40 мл олио
20 г брашно
1 яйце
1 г канелен босилек
1 г мащерка
1 г бял пипер
1 г сол

За сос от печени чушки
200 г пресни месести чушки
30 г доматено пюре
20 мл бяло вино
10 мл зехтин екстра върджин
1 жълтък от рохко яйце
10 г лук
5 г чесън
1 г бял пипер
1 г сол

За йогурт сос
50 г краве кисело мляко
30 мл готварска сметана
1 г див лук
1 г самардала
1 г бял пипер
1 г сол
микро листа за декорация

В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (87)

Източник: dnevnik.bg