ЦДГ Валентина Терешкова“ Варна се включи в Националната кампания

...
ЦДГ Валентина Терешкова“ Варна се включи в Националната кампания
Коментари Харесай

„Седмицата на бащите“ приключи и в ЦДГ „Валентина Терешкова“

ЦДГ „ Валентина Терешкова “ Варна се включи в Националната акция „ Да бъдеш татко “, която е част от интернационалната акция „ MenCare “
Седмицата се отбелязва от 11 ноември до 17 ноември 2019 година и е под надпис
„ Истинският мъж не обича да приказва празни приказки “

Директорката на ЦДГ „ Валентина Терешкова “ Анна Константинова, поддържа тази самодейност, в която се обръща внимание на ролята на бащата в фамилията и личностното създаване на децата.

Седмицата на бащата бе открита с самодейността „ Татко, прочети ми “ във Втора група „ Слънчице “. От 11 до 15 ноември, татковците четяха обичани приказки и разказваха истории от детството си на малчуганите преди обедния сън.
„ Когато баща беше дребен “, нарекоха тази част от самодейността учителките Снежана Лаловска и Нели Василева.

Истински празник беше надпреварата сред татковци, което се организира на 13 ноември.
Бързи, смели и сръчни бащи се състезаваха в разнообразни дисциплини, а децата радостно викаха всяко за своят „ супер баща “

Седмицата, в която бе отдадена чест на ролята на мъжете, приключи с озеленяване на двора на детската градина с подобаващи за сезона растения и шубраци.

На света има почти три и половина милиарда мъже и всички те са разнообразни – високи и ниски, богати и небогати, черни и бели… Има обаче нещо, което сплотява голям брой от тях: четирима от всеки пет мъже са нечии татковци. Дори и да не са биологични родители, съвсем всички мъже по света имат връзка с деца в ролята си на доведени татковци, братя, чичовци, дядовци, учители, наставници, треньори или просто другари.
В международен мащаб към момента доста мъже остават отвън грижите за децата заради разнообразни аргументи. Съществуват обаче проучвания и доста доказателства за това, че ангажираното и откликващо на потребностите на детето бащинство и мъжкото включване вършат по-добър живота освен на децата и дамите, само че и на самите мъже. Положителното включване на мъжете въздейства удобно върху равенството сред половете и предотвратяването на насилието над деца.

„ Да бъдеш Баща “ е национална акция, целяща да концентрира вниманието на обществото върху значимостта на бащината роля за пълноценното развиване на детето. „ Да бъдеш татко “ е част от интернационалната акция MenCare.
Цели на акцията
Чрез националната акция „ Да бъдеш татко “ бихме желали:
· Да предизвикаме публичен спор за „ мъжките “ и „ женските “ функции в развъждането, възпитанието и образованието на децата;
· Да дадем на бащите (и на родителите като цяло) опция да получават повече потребна и практична информация за особеностите в развиването на детската душeвност и поведение;
· Да създадем повече благоприятни условия за одобряване на позитивния модел на образование както в фамилията, по този начин и в детските градини, учебните заведения, обществото като цяло;
· Да дадем опция на хората, които споделят правилата на акцията „ Да бъдеш Баща “, да бъдат част от една общественост.
Основните правила на акцията
· Насърчаване на виновното родителство, като под „ отговорно родителство “ се схваща метод за възпитаване на детето, учреден на взаимно почитание сред членовете на фамилията, основаване на благоприятни условия за развиване на цялостния капацитет на децата посредством насърчаване на мощните им страни; умения да се реализира единодушие за съчетаване на другите ползи в фамилията по ненасилствен и градивен метод.
· В центъра на плана са правата на детето;
· Всички деца имат право на живот без принуждение в каквато и да е форма.
· Детското присъединяване е основно за сполучливото и стабилно осъществяване на действия, свързани с децата.;
· Недопустима е какъвто и да е тип дискриминация против деца
· Партньорството сред фамилията и институциите, ангажирани с развъждането, възпитанието и образованието на децата, е от решаващо значение за сполучливото развиване на детето.
Основни действия на акцията
· Национална осведомителна и медийна акция, включваща голям брой събития, осведомителни видео и печатни материали, национални и локални начинания, други.
· Работа в детските градини и начални учебни заведения за насърчаване на сполучливи модели за работа с татковци от страна на учители, обществени служащи и локални управляващи.
· Развиване на мрежа от организации и институции на локално и национално равнище, които поредно работят за пълноценното включване на мъжете в живота на децата.

Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР