Царските конюшни Огромна 12-етажна сграда е трябвало да бъде построена

...
Царските конюшни Огромна 12-етажна сграда е трябвало да бъде построена
Коментари Харесай

Искали да строят 12-етажна сграда на мястото на „Царските конюшни“

Царските конюшни Огромна 12-етажна постройка е трябвало да бъде издигната върху терена на така наречен „ Царски конюшни “ в София, където в събота против неделя пламтя огромен пожар. Собственикът на терена „ Евротрансбилд ” ЕООД с шеф Янко Иванов е подал през декември 2016 година три плана за строителство, само че през май 2017 година и трите претенции са получили отвод от основния проектант на София Здравко Здравков и строителството е предотвратено. От Столична дирекция на вътрешните работи оповестиха, че след първия оглед на опожарените пространства, на тавана на „ Царските конюшни “, откъдето е тръгнал огъня, не е открита електрическа апаратура и версията за тенденциозен палеж остава. Собственици на опожарените здания са Министерство на вътрешните работи и акционерно сдружение „ Промишлена енергетика ” Варна, заяви кметът на столичния регион Оборище Васил Цолов. Съгласно градоустройствения проект на София - „ Царските конюшни “ могат единствено да се възвръщат във типа, в който са и да се отдават чартърен, само че на терена не може да се строи. Въпреки това има декларирани планове за градеж, разяснява още районният кмет.
 
На 7 декември 2016 година „ Евротрансбилд ” ЕООД с шеф Янко Иванов подава в „ Архитектура и градоустройство ” към Столична община три капиталови претенции за застрояване на терена на така наречен „ Царски конюшни “. Това излиза наяве от документите, оповестена на интернет страницата на градоустройственото направление.
 
Единият план планува създаване на 12-етажна постройка и надстрояване на съществуваща постройка с 9 етажа. Другият план планува продължение с 12 етажа и надстрояване на съществуваща постройка с 11 етажа. Третият план възнамерява надстрояване на съществуваща постройка със 7 етажа.
 
Със заповед от 10 май 2017 година и трите претенции получават отвод от основния проектант Здравко Здравков и строителството е предотвратено. Мотивите – парцелът попада в територия, предпазена от Закона за културното завещание. Съгласно настоящия организационен проект съществуващите здания в парцелите, част от които са със статут на недвижима културна полезност с „ локално значение ” не могат да бъдат променяни, те би трябвало да бъдат непокътнати като застрояването е ниско и приблизително етажно. Внесените капиталови планове са за високоетажно строителство.
 
Главният проектант Здравко Здравков изясни какво тъкмо е възнамерявал вложителят да има там:-->
 
„ Нищо не е трябвало да има, тъй като каквото е трябвало аз съм го отказал. Намеренията са били тъкмо такива, каквито са разказани. 12-етажна постройка. Това е предложение за изменение на проект, което аз съм отказал. Направил съм отвод, тъй че нищо няма да се строи “, сподели Здравков.
 
Кметът на регион „ Оборище “ Васил Цолов също удостовери пред Дарик, че има капиталови планове за строителство върху терена на Царските конюшни:
 
„ Не може да се надстроява, там може единствено да се възвръща типа, в който е и да се отдават или да се експлоатират във типа, в който са. И трите постъпили капиталови планове са отказани. Има капиталови планове за строителство. Не мога да ви кажа от кого са подадени. Никой от останалите хора и притежатели в покрайнината не се е обаждал, никой не се е интересувал. Там има държавна благосъстоятелност, има благосъстоятелност на Министерство на културата, които държат едни ателиета, които са работилници на художници. Частната благосъстоятелност си е частна благосъстоятелност “, сподели Цолов.
 
Все още нито една институция не афишира кои са притежателите на парцелите в „ Царските конюшни “. Кметът на регион „ Оборище “ заяви за Дарик единствено притежателите на засегнатите от пожара пространства и здания:
 
„ Министерство на вътрешните работи, Дирекция „ Управление на собствеността и обществените действия “. Това е единият притежател на изгорелите здания. На втория етаж, там, където е горяло. А на първия етаж притежател е „ Промишлена енергетика Варна “, акционерно сдружение “.
 
Версията, че пожарът е бил провокиран съзнателно остава и се работи и по нея, оповестиха през днешния ден от полицията и прокуратурата.
 
„ Не изключваме нито една версия - нито версията за предумисъл, нито за техническа нередовност, нито за немарливост. Това е доста остаряла постройка. Единственото, което знаем изрично досега е, че огънят е почнал в горната част. Това е остарял тип строителство, дървен е покривът. Самият втори етаж е бил ненаселен, има доста стаи, които са били употребявани като складови пространства, има доста остарели мебели, струпани в тях. Самият кулоар е бил доста пропаднал. Единствено на първия етаж е имало наематели. Към този миг и при първичния оглед, който направихме от вишката, тъй като е невероятно човек да отиде на място, не сме забелязали ел апаратура на тавана, горе на покрива. Затова не изключваме нито една версия. Това, че не сме видели ел инсталацията при първия оглед, не значи, че няма “, сподели шефът на Столична дирекция на вътрешните работи ст. ком. Ивайло Иванов.
 
На конференция в Министерство на културата стана ясно, че потърпевшите при пожара  постройки са едни от най старите и значими за културното завещание, а точно княжеският щал, построен в края на 19 век, с цел да обслужва потребностите на тогавашния замък и ъгловият комплекс, който се явява автомобилният гараж на царската институция.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР