Царската гара в Казичене продължава да се руши. Междувременно от

...
Царската гара в Казичене продължава да се руши. Междувременно от
Коментари Харесай

Царската гара в Казичене - разпад на кръстопът

Царската гара в Казичене продължава да се разрушава.

Междувременно от Министерството на културата, Столична община и регионалната администрация на София си трансферират топката за това чия би трябвало да е отговорността за положението, надлежно за ремонта на постройката.

За това пиша от Гражданската самодейност " За публичен и релсов превоз ", откъдето упорстват " да се постави завършек на това безхаберие ".

От самодейността цитират решение на Софийската градска прокуратура, с което е отказано да бъде формирано произвеждане за унищожително безучастие на институциите по проблема с културна полезност.
 Снимка 424158
Източник:

" Интересното в тази ситуация е, че в прокурорското решение е разказано, че евентуално е налице закононарушение, само че няма кой да бъде упрекнат за него : " от наказателно правна позиция в случай че постройката се преглежда като културна полезност, то по принцип нейното съзнателно заличаване или разваляне би могло да е закононарушение по член 278 Б алинея 1 от Наказателен кодекс. " " Въпросната постройка въобще не принадлежи на физическо лице и надлежно няма по какъв начин такова вероятно действие да е съставомерно. Сградата не се поддържа от средата 50-те години на 20 век. В хода на инспекцията не е открито постройката да е била предоставена за стопанисване и ръководство на съответно физическо или юридическо лице ", пишат от организацията.

Междувременно от Министерството на културата са изпратили писмо до " За публичен и релсов превоз " с копие до регионалния шеф на София Николай Пехливанов, в което написа, че на съображение на член 25, алинея 1 от ЗДС, " поддържането и ремонтите на парцелите държавна благосъстоятелност се правят от ведомствата, на които са предоставени, а когато не са предоставени за ръководство по открития ред - на регионалните шефове ".

От ведомството обобщават, че притежателите на здания, които са недвижими културни полезности, подлежат на административнонаказателна отговорност, в случай че не се грижат за тяхното запазване.

Според прокуратурата актът за държавна благосъстоятелност на постройката е формиран на Районен национален съвет " 9-ти септември ", приемник на който съгласно кмета на Казичене се явява Столична община. В следствие обаче поземленият парцел, само че без постройката, е възложен с нов акт на НКЖИ през 2002.

Гражданската самодейност добавя, че през юни 2016 година тогавашният шеф на Директива за птиците НКЖИ Милчо Ламбрев е изискал съставянето на нов акт от регионалния шеф на София град, като в него към този момент да бъдат зачислени и намиращите се там здания, измежду които е и царската гара.

" След сигнала до прокуратурата от 8 ноември 2017 година, на 5 декември 2017 година от регионална администрация София град връщат писмо до прокуратурата, че е направен план на нов акт за обществена държавна благосъстоятелност. Такъв акт обаче, и към днешна дата - месец май 2019 година - няма информация да е формиран ", пишат още от самодейността.

През месец март тази година от bTV отправили въпрос към регионалния шеф за стопанисването на постройката. От администрацията обаче още веднъж трансферирали топката на Столична община и Министерството на културата.

" Гражданите ще апелират решението на прокуратурата, тъй като желаеме институциите да се задействат и да спасят гарата , защото имат всички управнически механизми и пълномощия за това ", безапелационни са от " За публичен и релсов превоз ".
 Снимка 424160
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР