Църквите в Чешката република протестират срещу проекта на комунистическата партия

...
Църквите в Чешката република протестират срещу проекта на комунистическата партия
Коментари Харесай

Чешките комунисти ще искат от църквата данък върху реституирани имоти

Църквите в Чешката република стачкуват против плана на комунистическата партия да таксува с налог парцелите, които им реституира страната след рухването на комунизма през 1989 година

По силата на закон от 2012 година и спогодби с чешките управляващи 17 вероизповедания получиха право да си възвърнат парцели на стойност към 75 милиарда крони (2.9 милиарда евро), одържавени от комунистическия режим след Втората международна война. Сред тях са да вземем за пример превъзходната барокова черква в Зелена Хора (Централна Чехия) и замъкът Кромержиж на изток, включени в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО, както и близо 40 хиляди хектара земи, включващи езера, лозя и гори, върнати към този момент на католическата черква.

Църквите би трябвало да получат и обезщетение от 59 милиарда крони (2.3 милиарда евро) в течение на 30 години за парцелите, които не може да им бъдат възобновени в натура. Компартията обаче намира, че реституцията е стигнала прекомерно надалеч, предлагайки приходът от компенсациите да се таксува от следващата година с налог в размер 19 на 100.

Законопроектът може да бъде подсилен в Народното събрание с оглед въздействието на комунистите (с 15 места) върху новото държавно управление на малцинството отпред с милиардера популист Андрей Бабиш, получило с помощта на тях избор на доверие в четвъртък.

" Това ще навреди и на църквите, и на обществото ", съобщи пред Агенция Франс Прес отец Станислав Пржибил, общоприет секретар на Конференцията на католическите епископи в Чехия. " За какъв налог приказваме? В случая ние сме заемодател, а страната ни е дебитор. Това е извънредно ", добави той.

Натрапена от Съветския съюз, комунистическата партия ръководи Чехословакия от 1948 до рухването на режима през 1989 година Четири години по-късно страната се раздели на Чешка република и Словашка република.

Скандал

" Комунистите въобще не са скъсали с предишното си, те провокираха стопански вреди, унищожиха живота и здравето на хората ", сподели Пржибил. " Щом тези хора желаят в този момент да обложат компенсацията, което поправя до някъде цялата тази неправда, това е скандал ", добави той.

Депутатът болшевик Владимир Коничек, един от създателите на плана, обръща внимание, че от време на време църквите съдят общините в разногласия за здания и терени, които съгласно него към този момент са реституирани. " Скандалното е какъв брой ще вземат - в последна сметка те могат да получат компенсацията плюс, в случай че съдът реши, и самата благосъстоятелност, значи двойно ", изясни той.

Миналия месец министър-председателят, също някогашен член на компартията през 80-те, съобщи, че няма никакъв проблем със законопроекта за налога. Самият магнат Бабиш, натрупал благосъстояние в селското стопанство, медиите и химическата промишленост, а през 2011 основал и личната си популистка партия АНО, е упрекнат в измами, свързани с европейски дотации, само че отхвърля обвиняванията. Обвиняват го също, че преди 1989 година е бил сътрудник на комунистическата загадка полиция - изказване, което той изрично отхвърля.

Международен одит

Заявил, че компенсацията, препоръчано на църквите, е " с 54 милиарда крони по-високо, в сравнение с би трябвало ", Бабиш - прочее някогашен министър на финансите от 2014 до 2017 година, упорства, че сумата " би трябвало да бъде обложена ".

Според отец Пржибил размерът на компенсацията е утвърден от интернационален одит. " Не си представям въобще смяна в закона ", съобщи той пред Агенция Франс Прес, като назова плана " неудобен ".

Римокатолиците - над един милион души, са най-голямата религиозна общественост в най-вече светската страна. Вярващите са малцинство в страната с 10.6-милионно население - 3.6 милиона души се дефинират като нерелигиозни, а пет милиона чехи са оставили празно квадратчето " изповедание " при преброяването от 2011 година

Коментаторите осъждат замисляния налог, който разгневи известния карикатурист Мирослав Кемел, жигосал Бабиш във връзка хипотетичните измами с европейски дотации на стойност два милиона евро за неговата плантация " Щъркелово гнездо ". На рисунка, оповестена предишния месец, духовник споделя на Бабиш: " Все едно да върнете на Брюксел двата милиона евро за " Щъркелово гнездо " и да желаете налог върху тях! ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР