Църквите и манастирите у нас поискаха с писмо от КЕВР

...
Църквите и манастирите у нас поискаха с писмо от КЕВР
Коментари Харесай

Църквите и манастирите у нас поискаха от КЕВР да плащат не промишлен, а битов ток

Църквите и манастирите у нас желаеха с писмо от КЕВР да заплащат не индустриален, а битов ток. КЕВР общително им отговори, че няма по какъв начин да стане и би трябвало да се извърнат към енергийните сдружения.

3832 лв. и 7 стотинки е сметката за електричество за месец декември в Клисурския манастир. Затова монасите въвели режим на тока.

„ Например вечер манастирът тъне в мрак. Ако би трябвало в манастира да светят 10 лампи, свети единствено една ", изясни архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия.

„ След измененията, които настъпиха в свободния енергиен пазар, църквите и манастирите са в извънредно огромно усложнение и няма да бъде пресилено, в случай че кажа, че 80-90% от приходите отиват за електричество и с останалите ние, би трябвало да организираме цялостната поддръжка и прехрана на сграден фонд, на личен състав ", сподели още архимандрит Антим.

Затова се избавят с изключение на с режим и молитва и се молят миряните да палят повече свещи, тъй като свещите заплащат тока на храма.

„ Но цената на една свещ е или 40 или 80 стотинки и представете си какъв брой свещи, би трябвало да продаде един манастир да вземем за пример, който заплаща сметки за ток сред 4 и 5 хиляди лв.. Всеки един стопани, всеки един, който управлява дадена света обител, по този начин възнамерява проходите и разноските, че да може летните месеци да остане ресурс, с който да се покрият разноските зимните месеци ", изясни архимандрит Антим.

И не схващат за какво би трябвало да заплащат в постройките на манастира индустриален ток с три, а от време на време и до четири пъти по-скъп от битовото електричество.

„ Консумацията на електричество в тези здания е безусловно от битов темперамент - за осветяване, за подготвяне на храна ", изяснява архимандрит Антим.

Той е безапелационен, че в случай че не се лишават, няма да могат да се оправят с заплащането на сметките.

„ Затова молим за схващане и мисля, че ще се откри, с цел да остане българската черква нравствен пазач ", споделя архимандрит Антим.

Нова телевизия, „ Събуди се "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР