Църквата в Беренде, която директорът на Националния исторически музей Божидар

...
Църквата в Беренде, която директорът на Националния исторически музей Божидар
Коментари Харесай

Църквата в Беренде ще се реставрира на място

Църквата в Беренде, която шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров, искаше да реалокира в музея, ще бъде реставрирана на място.

Това разгласи самият той в утринния блок на БиТиВи. За това се договорили с Министерството на културата преди два дни. От думите му се разбра, че музеят ще има грижата за реставрацията като към този момент не е известна сумата, нужна за това. Той напомни, че реставрацията на Боянската черква, която е по-голяма е коствала към 160 хиляди лева Димитров напомни, че към този момент има донор за църквата - предприемачът Васил Василев.

Директорът на музей описа, че неправилно считал, че църквата се намира в някоя бедна община, което не се оказало правилно. Така до нея ще бъде построен път, с цел да може обикновено да се доближава.

Стенописите в църквата са с 50 година по-стари от тези в Боянската черква и са датирани от 13 век. Тук е единственото изображение на цар Иван Асен Втори.

След като доста организации, а и локалните хора се опълчиха на концепцията за преместване на църквата в музея, което Божидар Димитров дефинира като " ажиотаж ", в този момент тя ще бъде извадена от забвението и ще й се обърне внимание, уточни той.

За пръв път я видял преди 50 година, когато бил студент. Тогава обаче не обърнал внимание, тъй като гледал " една колежка ". Открил още веднъж мястото неотдавна, минавайки в региона.

" Видях, че не е мръднала от времето, когато бях студент, а това беше преди 50 година ", заключи той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР