Църквата „Свети Теодор Тирон в с. Радилово, която след месеци

...
Църквата „Свети Теодор Тирон в с. Радилово, която след месеци
Коментари Харесай

200-годишна църква тъне в разруха

Църквата „ Свети Теодор Тирон " в с. Радилово, която след месеци ще означи 200-годишнина, тъне в съсипия. За това алармираха от черковното настоятелство, като оповестиха дарителска акция за набиране на нужните пари за най-неотложни поправки и укрепвания, оповестява „ Дарик ".

Писмото е съпроводено с десетки фотоси, от които се виждат оголени отдолу под падналата мазилка външни и вътрешни стени, прогнили и проядени подове, петна от влага по вътрешността на свода, говорещи за течове от покрива, потърпевши са и стенописите.

На 17 февруари следва храмовият празник, а през май ще бъде празнуван двувековният празник от построяването и освещаването на „ Свети Теодор Тирон ". Това е една от двете най-стари настоящи вкопани църкви в Пазарджишка област. Тя е със статут на монумент на културата с локално значение.

Запазени са писмени доказателства, че на мястото на построената каменна черква е имало остаряла дървена, в която се е черкувало локалното християнско население още през 17-и и 18-и век. За построяването и освещаването на църквата има непокътната каменна плоча на която каменоделец е изваял надпис „ 1818, Епископ Дионисий, поп Саво, Никола и поп Ангел ". На южната врата на църквата, под стенописа на Свети Теодор Тирон има написано обръщение, където също е маркирано, че църквата е издигната и осветена през 1818 година.

По времето на Априлското въстание селото е напълно опожарено. Изгаря покривът, олтарът и дъсчената сграда на църквата. Като духовно извисени хора, радиловци, отпред със своя нравствен лидер поп Георги Димитров Предьов, след погрома на въстанието бързо се съвземат и стартират да възвръщат освен своите къщи, само че и изгорялата си черква. Те освен я възвръщат, само че и стартират създаване на в допълнение притворно помещение, известно като женската черква „ Света Неделя ". Нейното освещаване става през май 1883 година от пловдивския епископ Панарет.

На мястото на изгорелия иконостас е изработен нов с икони, изографисани от майстори-зографи от Самоковската иконописна школа. Иконите на Света Богородица с младенеца и Иисус Христос, които са със сребърен обков, са дарени от Тодор Начков и брачната половинка му Екатерина от Пловдив, само че родени в Радилово. През 1902 година радиловския хаджия Георги Велев Бакалов подарява на църквата хуругви и огромната, и рядка икона „ Йерусалимица ", изложена в притворната черква „ Света Неделя ".

От храмовото настоятелство са разкрили и сметка, по която положителни хора може да създадат дарения за нужните поправки:

IBAN: BG51 SOMB 9130 1062 7941 01
BIC: SOMBBGSF.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР