> Църквата Св. Стефан в ИстанбулТогава на 3 април 1860

...
> Църквата Св. Стефан в ИстанбулТогава на 3 април 1860
Коментари Харесай

Преди 160 години се случва нещо величаво, нещо нечувано в българската история

 > Църквата " Св. Стефан " в Истанбул
Тогава на 3 април 1860 година по време на тържествената великденска работа във към момента дървения български храм " Свети Стефан " в Цариград, митрополит Иларион Макариополски не загатва името на вселенския гръцки патриарх и на негово място изрича " всякое епископство православных “, което се произнася единствено от предстоятел на автокефална черква. Така Иларион Макариополски алегорично отхвърля властта на патриаршията над българското паство.

Сградата на българската църква се строи от 1849 до 1896 година Осветена е през 1898 г.  Знаем легендата, че е издигната от желязо, с цел да придвижи алегорично във времето продължителните битки на българския народ за църковна самостоятелност.

" Днес можем да потърсим опора във вярата, в историята и в образеца на предците - те ни демонстрират, че когато сме обединени сме мощни, сподели проф. Митев.

Истинсктото християнство е в сърцето, в мозъка и в душата. Другото е въпрос на двуличие. Така че рестриктивните мерки, свързани със обстановката, не би трябвало по никакъв метод да накърняват религиозните ни усеща ", сподели още той пред БНР във връзка ограниченията, свързани с изолацията и наближаващия Великден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР