Църквата Рождество на Пресвета Богородица във великотърновското село Плаково е

...
Църквата Рождество на Пресвета Богородица във великотърновското село Плаково е
Коментари Харесай

Вложиха близо 300 000 лева в реконструкция на храм, строен от ученик на Колю Фичето

Църквата „ Рождество на Пресвета Богородица ” във великотърновското село Плаково е изцяло ремонтирана като в обекта са вложени общо 291 800 лв.. Това заяви кметският наместник Петя Кънчева.

Храмът е монумент на културата от локално значение и е дело на възпитаник на Колю Фичето. Църквата е ремонтирана в продължение на няколко години, като Министерството на културата обезпечи за нея над 200 000 лв..

Направена е реорганизация на камбанарията, а с целево финансиране са осъществени консервационни и реставрационни действия върху общо 26 храмови икони. Иконите са възобновени от екип от реставратори от Регионалния исторически музей във Велико Търново под управлението на Диана Тотева, основен организатор в отдел „Християнско изкуство“.

С транш от 46 000 лв. от МК пък бе приключена реставрацията на църковното обзавеждане, което съставлява комплекс от културни полезности. Реставрирани бяха религиозните подиуми върху иконостаса – сцената „ Разпятие ”, със Света Богородица и Свети Йоан Богослов, както и цикълът „ Шестоднев ”.

 zarkva Оригиналния си тип възвърнаха също владишкия престол и храмовият проскинитарий.

На базата на още един план за 45 800 лв., квалифициран от кметството, през предходната година културното ведомство обезпечи финалните ремонтни действия.
„Бяха укрепени двата дребни свода, почистени и реставрирани стените, сменена ел. инсталацията, бе ремонтирано стълбището към камбанарията, инсталирани нова врата и прозорци, и плочникът пред храма също беше обновен“, описа Петя Кънчева.

Църквата „ Рождество на Пресвета Богородица ” е осветена през 1847 година Тя е издигната върху главните на остарял храм и е дело на възпитаник на занаятчия Колю Фичето. Иконостасът е основан от тревненски майстори и е един от дребното, които са непокътнати в достоверния си тип. Автори на иконите са Симеон Симеонов, зограф Досю Коюв от Трявна и Никола Илюв от Търново. Всички произведения са изпълнени в темперна техника върху дървена основа. Те са рисувани в интервала 1846-1850 година Той съставлява скъп монумент на тревненското възрожденското резбарско и зографско изкуство.

„След като завърши изцяло ремонта през декември предходната година, обновеният храм посрещна миряни още на Стефановден“, показа Петя Кънчева.
Предстои неговото публично освещаване след огромния ремонт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР