Църквата почита Свети Андрей Първозвани, наречен така, защото пръв от

...
Църквата почита Свети Андрей Първозвани, наречен така, защото пръв от
Коментари Харесай

12 красиви имена черпят днес и се спазват тези строги традиции

Църквата уважава Свети Андрей Първозвани, наименуван по този начин, тъй като пръв от апостолите бил извикан да тръгне след Христос.

Андрей Първозвани се счита за деятел на православните славяни, тъй като точно той ръкоположил първия свещеник в Цариград - Стахий, а кръщение и миропомазание православните славяни — българи, сърби и руснаци, са получили точно от Цариградската патриаршия. Традиции и традиции на Андреевден Българите назовават празника “Едрей”, “Едринден” или “Мечкин ден”. Според националните възгледи на този ден стартира повишаването на деня. Още в навечерието на празника или в настъпилото ранно утро всяка стопанка подготвя вариво от царевица, жито, боб, леща, ечемик, овес и прочие

Това се прави, с цел да едреят посевите, така както наедряват сварените зърна. От варивото ядат всички. От него се дава на домашните животни, с цел да е добър приплодът им. Жените раздават от варивото из махалата, с цел да е плодовита годината.

В българските земи на север от Балкана Андреевден се уважава като празник на мечките, прочут под името “Мечкин ден”. Според националното поверие в миналото св. Андрей бил уединен аскет в планината. Там обработвал дребна нивица. Но една мечка изяла вола му.

Разгневеният земеделец съумял да улови звяра, впрегнал го в ралото вместо вола и по този начин го подчинил на волята си. Оттогава яздел мечката и обработвал земята си с нейна помощ. Затова светецът се тачи като патрон на мечките, като техен настойник.

Преди изгрев слънце на Андреевден най-възрастната жена в фамилията взема шепа варени зърна и филия самун и ги хвърля нагоре в комина или върху покрива на къщата със заклинанието: “На ти, мецо, мамул, че да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и индивидите!”

Деня честват и невестите, очаквайки благоволението на ориста - да нарастват като деня и семената, да забременяват, да раждат здрави и хубави деца.
На Свети Андрей не се работи къщна работа. Не бива и да се перат облеклата.

На този ден имен ден честват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР