Църквата почита Великомъченица Екатерина - девойка от царски александрийски род.

...
Църквата почита Великомъченица Екатерина - девойка от царски александрийски род.
Коментари Харесай

Красиви имена черпят днес за голяма светица

Църквата уважава Великомъченица Екатерина - госпожица от царски александрийски жанр. Тя влиза в деспут с езически сановник, само че макар, че го печели е наказана на гибел и грубо убита.
Според преданието Екатерина била щерка на Конт, шеф на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава ослепително обучение, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Според житието й, тя била извънредно красива госпожица, само че била решила да се омъжи единствено за еднакъв на нея по красота, разум и познания.
Младежи от доста богати фамилии кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, само че никой не бил утвърден. Майката на Екатерина, която скрито изповядвала християнството, я изпраща при един аскет, който я посвещава във вярата.
Преданието споделя, по какъв начин Екатерина се е срещнала с тогавашния император. Тя пробвала да го убеди, че позволява неточност като преследва християните.
Екатерина съумява да притегли към вярата дамата на императора и доста мъдреци, изпратени от него за да я върнат към езичеството. Всички те след това са убити и оповестени за мъченици.
Императорът заповядва да вкарат Екатерина в пандиза, където тя вкарва в християнството всички, които я посещават. Поради това е наказана на гибел посредством разтягане на колело. Въпросното колело обаче се разпада, когато мъченицата го допира. Тогава палачите я обезглавяват.
Според преданието ангели отнасят тялото й в планината Синай, където през VI век византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава вместилище на скъпи творби на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.
Традиции и традиции:
Хората почитат тази светица поради лечителските й качества при лечение на заболяванията бяс и шарка.
Рано сутринта в този ден стопанката на дома, която би трябвало да бъде ритуално чиста (т.е. не е в цикъл), мълчана вода омесва 5, 7, или 9 броя пшеничени питки, които шари с вретеното. После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите. Ако в къщата има дребни деца,взема две питки, застава на кръстопът и дава на всеки минувач да си отчупи с думите: "Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско! "
Всеки би трябвало да отчупи къшей и откакто се прекръсти до три пъти да изрече: "Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, така да се лепи Здравето по децата ти! " "Амин! — дай, Боже! " - отвръща стопанката и гледа на тек (нечетно число) минувачи да свършат питките, че пресечени да са заболяванията.
На този ден имен ден честват: Екатерина, Катя, Катина, Катерина, Кина
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР