Църквата почита на този ден Св.Спиридон Чудотворец - един от

...
Църквата почита на този ден Св.Спиридон Чудотворец - един от
Коментари Харесай

Днес е хубав български празник! Черпят всички, носещи името на закрилника на занаятчиите

Църквата уважава на този ден Св.Спиридон Чудотворец - един от великите светии и чудотворци от 4 век. Той е роден по времето на император Константин Велики на остров Кипър в нормално семейство. От дете бил пастир, след това се оженил, само че скоро овдовял и почнал да използва целия си парцел за помагане на ближните.
Както оповестява неговият житиеписец, той бил постоянно елементарен по манталитет, преклонен по сърце и мил по живот, изхранвал небогати и бедняци и приемал доста странници в дома си.
Той имал и невероятна заложба от Бог да изцерява болните и прозорливо да чете в душите на търсещите помощ.
По-късно Спиридон станал свещеник в град Тримитунт, на остров Кипър, и взел участие в фамозния първи космополитен събор в Никея, на което било наказано лъжливото обучение на Арий.
Разказват, че там, в разгара на люти диспути, Спиридон, с цел да убеди съперниците си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода.
Веднъж император Констанций, наследник на Константин Велики, бидейки болен, видял насън, че Спиридон може да го изцери. Той го повикал, и фактически Господ излекувал царя посредством молитвите на светия свещеник. Констанций изискал богато да го награди и му предложил доста пари, само че светителят се отказал от даровете.
Прославен посредством доста чудеса, св. Спиридон стар и един път като жънел, почувствал се недобре и споделил на жътварите, че му е пристигнало времето да замине при Господа. След няколко дни, като дал препоръки на окръжаващите го да обичат Бога и ближните си, той предал Богу дух.
На гроба му в Тримитунт, към който вярващите пристъпвали с страхопочитание, се правили също доста чудеса. Светите му мощи били пренесени в Цариград към средата на VII век, а към времето на турското завладяване на града те били пренесени в Керкира (остров Корфу), където са непокътнати и до момента в нетление.

Традиции и традиции
Народните вярвания са, че светеца защищава от кожни болести. Затова дамите вършат специфични обредни хлябове и да ги раздават за здраве. Свети Спиридон е настойник и на грънчарите, керемидарите, тухларите и козарите.
Народът споделя, че св. Спиридон бил кондурджия (обущар), по тази причина и до през днешния ден работещите в обувната индустрия и обущарите почитат деня му. Празнуват също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Разбира се, като спомен от разказите за него особена респект му оказват керемидарите и тухларите. Приема се и като настойник на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.
Култът на този светец е най-разпространен в Южна и Югоизточна България. Той изключително е известен измежду християнското население на Родопите и в региона на Благоевград.
Денят се чества против рани, порязване, обриви и пъпки(струпки), екземи. Народът има вяра, че св.Спиридон е лечителят на тези заболявания и в негова чест се месят колачи – питки, кравайчета, които се раздават на съседи и родственици с пожеланието светецът да прогони заболяването надалеч от вкъщи. Не единствено заболявания лекувал, само че и при суша дъжд измолвал, при киша спирал дъжда, заради което го почитали и небогати, и богати.
Там, където го имат за настойник на конете, дамите раздават рано сутринта ритуален самун за здравето на животните.

Забрани
Не се работи женска работа. Не се шие. Ако се убоде дамата на този ден, раната няма да зарасне елементарно. Не се рони царевица, не се варят зърнени храни (леща, фасул, грах и др.) да не излизат пъпки по тялото.
Метеорологични прогнози
Каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през идната година: на първия ден подхожда януари, на втория – февруари и така нататък Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се вършат от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември.
Народът изключително деликатно е следил времето преди прекосяването от един на различен годишен цикъл, от едно положение на света в друго, когато към момента времето е междинни, пределно и гранично.
Не единствено дните, само че и 12 последващи нощи демонстрират какво ще бъдат месеците, които идват.
С празника на св. Спиридон (12 Декември) са свързани зимния празник на св. Анна (9 декември) и на прор. Даниил (17 Декември). Те допълват обредната концепция за преход, за прекосяване към нещо ново. Св. Анна зимна за българите е настойничка на магьосниците, на врачките, вещиците, омайниците. Св. Анна е и майка на Богородица. Тя закриля брака, фамилията, девойките, бременните дами и вдовиците. На 17 Декември честват всички дами, които още раждат и имат дребни деца; месят се питки и още веднъж се раздават, с цел да е плодовита годината. И двата празника, са женски, в същността си са честване на женското, плодотворящото начало. Целта им е да обезпечат благополучен преход и триумф в новия годишен цикъл.
Имен ден през днешния ден честват: Спиридон, Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР