Църквата почита днес Св. велик княз Владимир. Имен ден празнуват

...
Църквата почита днес Св. велик княз Владимир. Имен ден празнуват
Коментари Харесай

Владимир празнува имен ден, Влада също да почерпи

Църквата уважава през днешния ден Св. популярен княз Владимир. Имен ден честват Влада, Владена, Владилен, Владилена, Владимер, Владимир, Владимира, Влад, Владо, Влада, Влайко, Владимира и Господин.

Владимир е антично славянско име и значи " популярен държател ". 

Владимир I (956-1015) е третия наследник на великия княз на Киевска Рус Светослав. И въпреки бабата на Владимир, Св. Олга, била християнка, самият той е учтив с езическата религия. Като трети наследник на княза - не му се поставя купа, само че през 980 година той се възползвал от войната сред по-големите си братя Олег и Ярополк и става Велик княз на Киевска Рус. Малко по-късно, с цел да получи съюзничеството на византийския император Василий II, приема християнската религия и покръства цяла Киевска Рус.

Църквата уважава през днешния ден и паметта на мъчениците Кирик и Юлита. 

Св. Юлита произлизала от рода на предходните римски царе. Овдовяла на младини, като имала единствено един тригодишен наследник Кирик. Тя живеела в Икония (област Ликаония) и цяла била предадена на Христовата религия. Своя наследник тя кръстила незабавно след рождението му, а като станал на три години, научила го на религия и молитва, доколкото едно дете на такава възраст може да схване.

Когато при Диоклетиан настанало гонение и в Ликаонската област, Юлита взела тригодишния си наследник и с двете си правилни слугини избягала в Селевкия. Когато почнали и тук да преследват християните, тя отишла в Килийския град Тарс. Но и тук не могла да се скрие и скоро била изведена със сина си на съд. Управителят я попитал за нейното име, жанр и родно място. Тя се нарекла единствено християнка. Управителят тогава й лишил сина и заповядал да я бият с волски жили. Детето жално гледало майка си, плачело и желало да се изтръгне из ръцете, които го държали. Управителят се опитал да го погали, само че Кирик с висок глас извикал: " Аз съм християнин, пусни ме при мама! ". И взел с ръчичките си да драска шефа, като отвръщал лице от него.

Озлобеният шеф го блъснал от своето високо седалище. Кирик паднал надолу и удряйки главичката си по каменните стъпала, обагрил това място с кръвта си и предал Богу своята света и почтена душа. Виждайки по какъв начин Кирик потърпевш преди нея, св. Юлита се изпълнила с наслада и поблагодарила на Бога, загдето нейният наследник се удостоил с страдалчески венец. След доста страдания и Юлита била посечена с меч. Това станало в 304 година.

Телата на потърпевшите за Христа майка и дете били хвърлени без заравяне да бъдат изядени от зверове. Но две слугини нощно време ги взели и погребали. Едната от тях доживяла възцаряването на Константин Велики. Тя посочила на вярващите мястото, където били заровени мъчениците и разказала за тяхното страдалчество. Мощите на светците били открити нетленни. И до през днешния ден те са чудотворни. Част от тия мощи се намира в Охрид, в църквата " Св. Богородица ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР