Църквата почита днес Св. Свещеномъченик Харалампий и св. Валентина. Имен

...
Църквата почита днес Св. Свещеномъченик Харалампий и св. Валентина. Имен
Коментари Харесай

Църквата почина покровителя на пчеларите, Хари и Валентина празнуват

Църквата уважава през днешния ден Св. Свещеномъченик Харалампий и св. Валентина. Имен ден честват Харалампи, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо. Съименниците на св. Валентина пък ще честват два пъти за седмица, тъй като ще черпят и на 14 февруари в деня на католическия св. Валентин.

Името на светеца значи " мощен, всесилен ". Той е настойник на пчеларите и меда.

На днешния ден националните вярвания не разрешават домашната работа, с цел да не се разсърди светецът и да пусне заболяванията на независимост, тъй като Свети Харалампий се приема като врач на всички заболявания и рани. Медът пък се носи в храмовете за освещаване. Питка с мед участва наложително и на трапезата, тъй като през днешния ден е меденият ден.

Според друго вярване от през днешния ден земята се затопля и може да стартира обработката й.

Св. Харалампий бил свещеник в Магнезия, Мала Азия, самоуверен просветител на вярата. Изправен на съд, на вятъра бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с стоманени куки. Раните по превъзходен метод заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и оздравяването му, повярвали и били предадени на гибел. Осъден на посичане, св. Харалампий умрял преди мечът да го допре по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години.

Света Валентина била благочестива госпожица, живяла в покрайнините на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията против християните през 308 година при Максимилиан ІІ Галерий. Когато мъчителите се пробват да я накарат принудително да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с тил към горящия на него огън. Заради тази постъпка тя е обезглавена.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР