Църквата почита днес св. мъченик Талалей. Той бил родом от Ливан.

...
Църквата почита днес св. мъченик Талалей.
Той бил родом от Ливан.
Коментари Харесай

Св. Талалей спасил мъчителя си -

Църквата уважава през днешния ден св. страдалец Талалей.

Той бил родом от Ливан. Смело изповядал своята религия в Христос, по тази причина арбитър заповядал на двама палачи – Александър и Астерий, със свредел да продупчат коленете му и като проврат въже вътре през продупчените кости, да го обесят на дърво.

Палачите обаче вместо Талалей продупчили една дъска и я окачили на дървото. Когато мъчителят разбрал това, помислил, че палачите съзнателно се подиграват с него, и незабавно заповядал да ги подложат на изтезания.

Тогава Александър и Астерий измежду мъченията извикали: Жив е християнският Господ! Отсега ние ставаме християни, имаме вяра в Христа и страдаме за Него!

Като чул това, мъчителят заповядал да ги посекат с меч, а самичък взел свредела и се помъчил да продупчи коленете на Талалей. Но внезапно ръцете му се схванали и той трябвало да моли Талалей да го избави, което незлобивият страдалец Христов и направил с молитвата си.

По-късно Талалей бил хвърлен в морето, само че не се удавил. Останал незасегнат, той бил хвърлен на зверовете в цирка, само че те добродушно ближели нозете му и се умилквали към него.

Най-после св. страдалец Талалей бил посечен с меч и се преселил във безконечния живот в 284 година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР