Църквата почита днес Св. Иларион Мъгленски, който живял в 12

...
Църквата почита днес Св. Иларион Мъгленски, който живял в 12
Коментари Харесай

Св. Иларион Мъгленски се борел с еретиците, те го убили с камъни

Църквата уважава през днешния ден Св. Иларион Мъгленски, който живял в 12 век. 

Името Иларион значи наслада, забавление. Родителите го нарекли по този начин, тъй като за тях той бил дълго чакана наслада. 

Получил солидно обучение и на осемнадесетгодишна възраст Иларион станал духовник. Бързо преуспявал в духовния живот. Игуменът на светата обител го обикнал доста. Като бил към този момент на смъртно легло, завещал на братята да го одобряват като собствен нов свещеник.

Като свещеник Иларион се грижел неуморно за спасението на всички братя. Подбуждал ги да се пазят от грехове, да живеят праведно и благочестиво. Станал необятно прочут със светия си живот. Едни идвали при него за препоръки, а други заживяли в манастира под негово управление.

Във време на огромен апетит по неговите молебствия празните житници на манастира се напълнили с пшеница. С нея той хранел освен своите, само че и непознатите хора, които идвали при него за помощ.

Българският архиепископ Евстатий посветил в 1134 година Иларион за свещеник Мъгленски.

В това време Мъглен, град в Македония, бил прочут с обилие от последователи на всякакви ереси. За битка с тия еретици, които разстройвали единството на Църквата и народа, бил нужен таман подобен почитан и разгорещен в ревността си по Бога мъж, какъвто бил св. Иларион.

Той започнал открита и смела битка против еретиците. В беседи пред своето паство разкривал същността на православната изповед и изобличавал лъжеученията. Често излизал и в открити разногласия с еретиците. Така той, от една страна, пазел своето паство от еретическа болест, а от друга обръщал еретиците към Православието.

Еретици – фанатици постоянно се озлобявали мощно против него. Веднъж някои от тях по този начин се озверили против него, че го били с камъни до гибел. Но Бог запазил живота му. Това знамение поразило враговете. И мнозина от тях приели православното обучение.

Св. Иларион безшумно умрял на 21 октомври 1164 година. Когато по-късно бил отворен гробът му, мощите му се оказали нетленни. Много заболели получавали излекуване от тях.

В 1206 година българският цар Калоян понесъл тържествено светите мощи в своята столица Търново. При турското настъпление в края на ХІV век благочестиви християни на столицата ги скрили в подземие, по-късно гърците ги разкрили и скрито ги пренесли в Цариград.

Не е известно къде се намират в този момент свети мощи на еп. Илариион Мъгленски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР