Църквата почита днес Св. Евдоким. Имен ден празнуват Евдокия и

...
Църквата почита днес Св. Евдоким. Имен ден празнуват Евдокия и
Коментари Харесай

Евдокия черпи днес, от утре започва Богородичния пост -

Църквата уважава през днешния ден Св. Евдоким. Имен ден честват Евдокия и Дочо. Името е старогръцко и значи " човек с добра известност, заслужаващ хвалба ".

Св. Евдоким се родил в Кападокия (Мала Азия) от благочестиви родители – Василий и Евдокия. По времето на цар Теофил той бил млад офицер във войската. Но и като боен полагал огромен труд да живее по евангелските заповеди. Бил непокварен, доброжелателен, избягвал всевъзможни суетни развлечения и празнословия.

Заради неговите невероятни добродетели царят го назначил за кападокийски воевода. На тая висока работа Евдоким се стараел да бъде обективен пред всички. Но по Божия промисъл се поминал на 33 години.

Неговите мощи се оказали целебни. 18 месеца след гибелта му майката на Евдоким отворила гроба му и намерила тялото му по този начин, както бил положен. По-късно мощите на праведника били пренесени в Цариград и сложени в новата черква " Св. Богородица ", издигната от неговите родители. Вярва се, че пръст, взета от гроба на св. Евдоким, изцерявала заболели. 

От на следващия ден стартират Богородичните пости. През тези две постни седмици (1-14 август) Църквата се приготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, празнувани всяка година надлежно на 6 август и 15 август.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР