Църквата почита днес преп. Даниил Стълпник. Той се родил в

...
Църквата почита днес преп. Даниил Стълпник. Той се родил в
Коментари Харесай

Св. Даниил Стълпник станал монах на 12 години |

Църквата уважава през днешния ден преп. Даниил Стълпник. Той се родил в Месопотамия. Когато навършил 12 години, напуснал бащиния дом и постъпил в манастир. Родителите се зарадвали и му поискали триумф в избавителния героизъм. В манастира момъкът удивлявал и най-строгите подвижници със своята ревнивост към молитва и труд.

След няколко години игуменът го изпратил в Антиохия по работа. Даниил се радвал, тъй като му се представяла опция да посети преподобни Симеон Стълпник, което от дълго време желаел. Той получил благословение от св. подвижник.

След това Даниил се върнал в своята обител. Скоро игуменът умрял и братята желали да изберат за свещеник Даниил, само че той ги отклонил, като вместо себе си им показал различен заслужен човек, а самичък напуснал манастира, с цел да извърши отдавнашното си предпочитание - да посети Йерусалим. Но междуособните войни и безредици затруднявали пътуването до светите места.

Даниил се отказал от желанието си. Недалече от Византион той си построил дирек и там през деня и нощем прекарвал в непрекъсната молитва. Случило му се да претърпи доста гонения и клюки, само че всичко понасял умерено, търпеливо, твърдо, уповавайки се на Бога. Даниил се популяризирал с мъдрост и благочестие. Тълпи гости се стичали при неговия дирек, с цел да получат наставления; възпитаници се заселвали към него; царе и сановници желали неговия съвет и благословение.

Подвизавал се по подобен метод 33 години, умрял в дълбока напреднала възраст.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР