Църквата одобрява даряването на органи само при съзнат избор или

...
Църквата одобрява даряването на органи само при съзнат избор или
Коментари Харесай

Църквата одобрява донорството при определени условия

Църквата утвърждава даряването на органи единствено при съзнат избор или потвърдена мозъчна гибел и при съблюдаване на фундаменталните биоетични правила. Целият клиничен развой на трансплантацията би трябвало да се координира и реализира от одобрени национални трансплантационни болнични центрове.
Даряването на органи от донори в мозъчна гибел, както и трезвото и умишлено единодушие на здрав човек да подари собствен орган на измъчен собствен другар, като акт на алтруизъм и любов е съгласно учението и мнението на нашата Църква.

Това се споделя в позиция на Светия Синод на Българската православна черква по Закона за трансплантация на органи, тъкани и кафези, оповестява БГНЕС. В позицията се разяснява, че църквата пази донорската институция, нейната процедура и обвързваните с нея лица, от всяко вероятно опозоряване, насилствена диагноза или припряност в спазването на критериите за мозъчна гибел. Църквата не приема още комерсиализация или договорка, от какъвто и да било тип по повод даряването на органи, избор на реципиенти на основата на расистки критерии, нарушение реда за очакване на подобаващ донор и т. н.

От Светия Синод показват и изискванията при които дава благословение за осъществяване на трансплантациите при осъществяване на няколко условия.

Едното изискване е строго и регламентирано съблюдаване на фундаменталните биоетични правила. Установяването на мозъчната гибел да се прави по строго избрани клинични критерии, посредством високоспециализирани инструментални проучвания /ангиография, ЯМР и други методи/ от безусловно самостоятелна /външна/ комисия, е второто изискване на Църквата. “Понастоящем, законът и наредбите в Република България позволяват диагностицирането на мозъчна гибел и без реализирането на инструментални доказателствени проучвания, което църквата не би могла да приеме”, се показва в мнението на БПЦ.

Третото изискване, което Синодът слага е съществуването на документално осведомено единодушие /волеизявление/ от донора и околните му /кои органи, кафези и тъкани да бъдат взети при възможна мозъчна смърт/, а не хипотеза за навсякъде единодушие с донорството.

Необходимо е още целият клиничен развой на трансплантацията да се координира и реализира от одобрени национални трансплантационни болнични центрове, които да имат доверието на обществото и да подсигуряват по допустимо най-хубав метод осъществяването на процедурата по определяне на мозъчна гибел и цялостните права на донора, както и да подсигуряват постигането на най-високи равнища на успеваемост на процедурата по трансплантация, в полза на реципиента.

В умозаключение се споделя, че БПЦ си резервира правото да промени своята позиция, при смяна в законодателството и закона за трансплантациите.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР