Църквата го нарича Вход Господен в Йерусалим, а народът ни

...
Църквата го нарича Вход Господен в Йерусалим, а народът ни
Коментари Харесай

Празнично богослужение по случай Вход Господен в Йерусалим

Църквата го назовава Вход Господен в Йерусалим, а народът ни му е дал красивото име Цветница като спомен за насладата, с която Спасителят е посрещнат от жителите на Йерусалим.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия в Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски ” точно на Цветница. В литургията взеха присъединяване основният секретар на Св. Синод Мелнишкият свещеник Герасим, Белоградчишкият свещеник Поликарп –викарий на Софийския митрополит и други висши клирици.

Хиляди са българите, които пристигнаха в най-големия ни православен храм, с цел да благословят върбовите клончета, които ще слагат над праговете на домовете си.

Според евангелските текстове Христос влиза на магаре в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клончета от маслина и го популяризират като месиански цар с възгласи " Осанна ". Предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител. Христос отива в храма и с царствена власт изгонва оттова събралите се в двора му продавачи и купувачи на всякакви артикули и прави голям брой изцеления на слепи, хроми и недъгави.

Денят на влизането на Христос в Йерусалим бележи началото на най-скръбната, само че и най-наситената с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин - времето, в което Исус Христос приема страданието и кръстната гибел, с цел да изкупи греховете на човечеството и посредством своето възкресение от мъртвите да му подари вярата за избавление и безконечен живот. Дните след Цветница до Възкресение Христово се назовават Страстна седмица и значат тъга и страдалчество. Затова на Цветница християнската черква напомня тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

На службата в храмовете на Цветница християните държат в ръцете си осветени върбови клончета, които заменят палмовите клончета - вайи, като че ли още веднъж посрещат своя Спасител. Осветяването на върбичките се прави на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клончета в домовете си за здраве и предотвратяване от заболявания и зло. Вярва се, че осветената върба има защитна и възпроизвеждаща мощ, по тази причина тя се резервира цяла година пред домашната икона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР